Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Marta Góra" <m...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Jak się robi Śliwowicę ?
Date: Fri, 26 Dec 2003 20:01:43 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 50
Message-ID: <bsi0io$6jp$1@korweta.task.gda.pl>
References: <bs9u13$717$1@korweta.task.gda.pl>
<4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: rh174.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1072465304 6777 80.50.81.174 (26 Dec 2003 19:01:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Dec 2003 19:01:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:102398
Ukryj nagłówki
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:42df.000015b9.3fec5cec@newsgate.onet.pl...
>
> Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
>
> > Mój małżonek doszedł do wniosku, ze skoro z wina
gronowego
> > można zrobić koniak, to ze śliwkowego śliwowicę:-)
>
> I ma rację
>
> > To ja się jeszcze postaram dowiedzieć jak się robi
Łącką:-)
>
>
> Śliwowica Łącka robiona jest ze śliwek węgierek rosnących
w Nowo Sadeczczyźnie,
> Czyste powietrze tamtych okolic sprawia ze smak tych
śliwek jest wyborny.
> Fermentuje się te śliwki częściowo wydrylowane, z cukrem i
następnie poddaje
> kiklkukrotnej destylacji do otrzymania ok 72 - 75
"oktanów". Po destylacji
> powinno się ten spirytus leżakować kilka lat w dębowych
beczkach jednak nasi
> łąccy górale nie maja na to czasu i dlatego czuje się w
niej lekki posmak
> drożdży. Mimo to 1/2 l tego specjału kosztuje u nich ok 30
zł. Do domowej
> produkcji polecam nalewki śliwkowe, są prostrze w
produkcji a smakują i idą do
> głowy równie równie dobrze, mimo ze są słabsze maja od 35
do 40 "oktanów".Mam
> przepisy na 3 rodzaje takich nalewek, słodzonej, słodkiej
i wytrawnej. Słodzona
> jest najmocniejsza (40 "oktanów"), moc można regulować
ilością dodanej wody.
> Słodka ma bogatszy zpach i smak i jest nieco kwaśniejsza
od poprzedniej i
> jedniocześnie słabsza ma ok 35 "oktanów".
To ja poproszę przepis na priv na tę słodszą 35-cio
oktanową;-)
Jeśli można oczywiscie:-)
Pozdrawiam
Marta
|