Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Katarzyna" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest z tymi jajami ? :-)
Date: Mon, 14 Aug 2006 10:03:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <ebpasi$q29$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ebntpg$2qf$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: zl14.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1155542738 26697 80.53.143.14 (14 Aug 2006 08:05:38
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Aug 2006 08:05:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275420
Ukryj nagłówki
Cześć
podaję cytat z art.
"Dla świadomego konsumenta:
Na każdym jajku produkowanym przemysłowo istnieje obowiązek zamieszczania
ciągu cyfr (każdemu znany tajemniczy różowy stempelek). Dostęp do tych
oznaczeń musi być zapewniony lub opcjonalnie wszystkie informacje zawarte w
tych cyferkach muszą znaleźć się na wyraźnym miejscu na opakowaniu.
Najważniejsza na tym stempelku, jest pierwsza cyfra (od 0 do 3). W
zależności od tej cyfry można dowiedzieć się ogólnie na temat warunków
hodowli kury:
0 - chów ekologiczny (kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym
wybiegiem na świeżym powietrzu w polu);
1 - chów wolnowybiegowy (kura nośna hodowana w warunkach częściowo
otwartych - z reguły zamyka się kury na noc);
2 - chów ściółkowy (kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu,
hali, ale może swobodnie poruszać się);
3 - chów klatkowy (kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości
obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób - celem jest
maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro
zwierząt). ".....
Miłego jajowania
Katarzyna -Rzeszów
|