Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Marek <p...@s...com>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Jak to jest z węglowodanami?
Date: Mon, 12 Sep 2011 13:50:32 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 25
Message-ID: <2vl5079s6ur7$.16x76p5xcb2im.dlg@40tude.net>
References: <1e0iqpqnyoqdq.1cveewbm21e8v$.dlg@40tude.net>
<j4j5c6$ni4$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 87-206-216-115.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1315828234 31038 87.206.216.115 (12 Sep 2011 11:50:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Sep 2011 11:50:34 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.41pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62589
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 11 Sep 2011 22:23:43 +0200, Psot napisał(a):
>
> Ja to w skrócie rozumiem tak.Tyje się kiedy organizm wytwarza insulinę [ona
> blokuje naturalne procesy rozpadu tłuszczyku w naszym organiźmie]...Insulina
> jest wytwarzana kiedy mamy "śmieciowe" węglowodany, czyli takie których
> organizm w danej chwili nie potrzebuje.Zachodzi to najczęściej jeśli łykamy
> dwa rodzaje paliwa na raz [tłuszcze i węgle] i organizm pobiera lepsze
> [tłuszcz] a węgle muszą zostać zneutralizowane poprzez insulinę.Ale jeśli te
> same węglowodany "rozkładają się " dłużej to organizm sukcesywnie wtedy je
> sobie dobiera w miarę zapotrzebowania i nie występują one jako
> "śmieciowy"szkodnik...
Czyli reasumując: bardziej może "szkodzić" organizmowi makaron o IG 45-55
niż suszona morela o IG 35? To że jedno składa się z węglowodanów złożonych
a drugie prostych nie robi różnicy?
Co do skutków łączenia węglowodanów i tłuszczu to wiele razy słyszałem tą
opinię choć inaczej zwykle uzasadnianą. Jeśli łatwiej przyswajalne
węglowodany (szczególnie te z wysokim IG), albo nawet alkohol szybko nasycą
energetycznie organizm, to wszystko inne co trudniej się trawi (tłuszcz,
białka) będą trafiały do "magazynu" na później.
Czy polewanie sałatek warzywnych oliwą z oliwek ma na celu rozpuszczenie w
tłuszczu witamin z potencjalną konsekwencją tycia?
|