Data: 2011-09-13 13:22:09
Temat: Re: Jak to jest z węglowodanami?
Od: "ATZ Rzeszow" <a...@P...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marek" <p...@s...com> napisał w wiadomości
news:1e5a3mqrmhgqc$.144nfw49s2vuo.dlg@40tude.net...
> Jednakze chciałbym ograniczyć się wyłącznie do węglowodanów w rozważaniach.
> Może inaczej zadam pytanie. Czy węglowodany proste i złożone robią dla
> organizmu jakąkolwiek różnicę jeśli majż podobny IG?
Proste jak nazwa wskazuje, organizm trawi prosto :) bez wysilku.
Trawienie weglow. zlozonych to dlugi i skomplikowany proces angazujacy sporo
zasobow organizmu, w tym i energii.
> Popularne jest
> twierdzenie, że to co słodkie (cukier, glukoza, fruktoza itp) zazwyczaj
> tuczy. Podejrzewam, że jest to bardzo nieprecyzyjne określenie bo
> najprawdopodobniej utożsamia się to z wysokim IG, co wcale nie musi być
> jednoznaczne - jak pokazałem na przykładzie.
Pewnie masz tabele produktow z ig. Sprobuj ja w excelu posortowac wzgledem ig,
zobaczysz, ze wysoki ig maja produkty niekoniecznie slodkie: makaron, biale
pieczywo, got. ziemniaki, piwo. Czyli one tucza najbardziej.
--
pozdr Z.
|