Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "ffiona" <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Jak to jest z węglowodanami?
Date: Mon, 12 Sep 2011 21:41:29 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 32
Message-ID: <j4ln9b$ron$1@news.onet.pl>
References: <1e0iqpqnyoqdq.1cveewbm21e8v$.dlg@40tude.net>
<j4j5c6$ni4$1@news.dialog.net.pl>
<2vl5079s6ur7$.16x76p5xcb2im.dlg@40tude.net>
Reply-To: "ffiona" <f...@d...pl>
NNTP-Posting-Host: host-89-228-51-199.elk.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1315856491 28439 89.228.51.199 (12 Sep 2011 19:41:31 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Sep 2011 19:41:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62590
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marek" <p...@s...com> napisał
>
> Czyli reasumując: bardziej może "szkodzić" organizmowi makaron o IG 45-55
> niż suszona morela o IG 35? To że jedno składa się z węglowodanów
> złożonych
> a drugie prostych nie robi różnicy?
Musisz takie pytanie skierować do profesjonalisty-dietetyka. Sama jestem
ciekawa. Jeśli zdolność podnoszenia cukru we krwi jest taka sama, to co
bardziej tuczy: węglowodany złożone czy proste? Może po prostu nie ma
różnicy.
>
> Co do skutków łączenia węglowodanów i tłuszczu to wiele razy słyszałem tą
> opinię choć inaczej zwykle uzasadnianą. Jeśli łatwiej przyswajalne
> węglowodany (szczególnie te z wysokim IG), albo nawet alkohol szybko
> nasycą
> energetycznie organizm, to wszystko inne co trudniej się trawi (tłuszcz,
> białka) będą trafiały do "magazynu" na później.
Racja. Dlatego alkohol tuczy. Swoją drogą czy czysta wódka to węglowodany?
Chyba kiedyś obiło mi się o oczy, że w wódce zawartośc BTW jest zero.
> Czy polewanie sałatek warzywnych oliwą z oliwek ma na celu rozpuszczenie w
> tłuszczu witamin z potencjalną konsekwencją tycia?
Sałatki warzywne robi się z węglowodanów o niskim IG, Montignac dopuszcza w
fazie stabilizacji chyba IG około 40 przy tłuszczach, czyli jakaś fasola
może być, ale nie ziemniaki.
Pozdr.
A.
|