Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to niegdyś gotowano
Date: Mon, 9 Aug 2004 13:25:02 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <cf7muj$aa3$1@inews.gazeta.pl>
References: <ceni49$ktl$1@atlantis.news.tpi.pl> <cenvko$ko$1@news.onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
<ceo6ia$4ts$1@news.onet.pl> <ceq8ng$2ii$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
<ceqdm9$m97$1@inews.gazeta.pl>
<v...@4...com>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1092050707 10563 81.210.11.210 (9 Aug 2004 11:25:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Aug 2004 11:25:07 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210504
Ukryj nagłówki
W artykule news:vv9dh0l8ea57h2ael484i9oaeds9terh6c@4ax.com,
niejaki(a): Marcin E. Hamerla z adresu <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
napisał(a):
> Sowa napisal(a):
>
>> To jest mit, że kiedyś się jadło głównie mięso - mięso to był drogi
>> luksus
>
> Duzo miesa jedli oczywiscie lowcy paleolityczni. Po opanowaniu
> rolnictwa spadlo spozycie miesa czemu towarzyszyl spadek wzrostu i
> zwiekszenie ilosci chorób.
Nie znam się na tym aż tak dobrze jak bym chciała, ale z tego co mi wiadomo,
to było trochę inaczej niz. piszesz - ludzie paleolitu, żyjący w klimacie
dużo chłodniejszym niż teraz byli dość niscy, krępi o zwartej, masywnej
budowie, krótkich, grubych kończynach - taka budowa sprzyja oszczędzaniu
ciepła, nie powoduje wychłodzenia. Na pewno nie byli wysocy (mężczyźni
rzadko przekraczali 160 cm, kobiety 140) - to grozi zbyt dużą powierznią
narażoną na wychładzanie. Łączyli myślistwo ze zbieractwem, przy czym
szacuje się, że ponad 60% pożywienia zapewniały kobiety, swoim zbieractwem)
Potem nastąpiło ocieplenie, bujna wegetacja roślinności, co pozwoliło na
prowadzenie osiadłego trybu życia, i łączenia polowania z rolnictwem i
hodowlę zwierząt. W efekcie większej dostępności do pożywienia zwiększyła
się także populacja ludzi co oczywiście ma przełożenie na łatwiejsze
przenoszenie się chorób. Więc niejako IMHO - mylisz przyczyny.
Inna sprawa, że nawet ten pozorny wzrost zachorowalności, jest jedynie
wzrostem proporcjonalnym - więcej osobników w ogóle, to i więcej chorych w
ogóle, oraz większe szanse na łatwe przenoszenie się chorób, bo więcej
potencjalnych nosicieli - populacja jednak była na tyle zdrowa, że wciąż
zwiększała swą liczebność, czego skutki mamy dzisiaj widoczne doskonale.
:->.
>> dla najbogatszych, reszta jadała go sporadycznie - a że piśmiennictwo
>> obejmuje głównie ów margines społeczeństwa to nie dziwne - co tu
>> opisywać u biedniejszych - że jedli kaszę, cienkie zupki, grzyby,
>> czasem rybę, mleko i jaja jak byli na tyle bogaci, żeby wyzywić kury
>> i krowy?
>
> Dodam tylko do tego, ze wystarczy porownac srednia wzrostu pospolstwa
> i klas posiadajacych. P{ospolstwo bylo znacznie nizsze. Przyczy tego
> upatruje sie wlasnie w znacznie nizszym spozyciu miesa.
Oraz w ogólnym _niedożywieniu_ jeśli już chcemy być uczciwi w tym temacie.
Sowa
|