Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nn
tp.gctr.net!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newscon04.news.prodigy.co
m!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to zrobic????
Date: Wed, 12 Apr 2000 11:21:39 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 29
Message-ID: <8d2emk$cfag$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <8d1qlf$vqv$1@sinope.coi.pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana020-0214.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955563540 4504157 63.255.22.214 (12 Apr 2000
18:19:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 12 Apr 2000 18:19:00 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26757
Ukryj nagłówki
"Marcin Gorajek" <m...@h...com> wrote in message
news:8d1qlf$vqv$1@sinope.coi.pw.edu.pl...
> Mam malutkie pytanko.Jak zrobic stek?????
> Dzieki za odpowiedzi.
>
Jak zrobic steak????..Hm, do tego potrzebny jest steak. Nie wiem skad
piszesz, jesli z USA to maly problem.. Jesli z Polski troche wiekszy bo
trudno znalezc tam mieso odpowiednie na steki.. Steak mozna robic na
grillu, smazyc na patelni, robic w piekarniku pod opiekaczem. Generalnie,
zalezy od dlugosci przyrzadzania, steaki podaje sie..rare czyli surowe w
srodku, midium rare, czyli rozowe w srodku i well done czyli ciemne w
srodku, dokladnie wysmazone. Najlepsze sa midium rare, nie surowe ani nie za
twarde...Ale to wszystko zalezy od indywidualnych upodoban jedzacego...Jaki
zamowisz w restauracji taki dostaniesz... Mieso na steak powinno byc grube,
cienkie sie wysuszy. Tu mowia zeby nie solic przed przyrzadzaniem bo
stwardnieje. Raczej sie tez miesa nie marynuje, bo traci wtedy smak. Drogie
steaki lezakuja parenascie dni w zimnym miejscu... dojrzewaja...
Przyrzadzanie na patelni, najlepiej takiej na ktorej mozna smazyc bez
tluszczu jest dziecinnie proste..na nagrzana patelnie wrzucasz mieso
grubosci ok. 2-3 cm... smazysz 8-10 minut z jednej strony, odwracasz, to
samo z drugiej i gotowe... To samo na grillu... Soli i pieprzy kazdy sobie
na talerzu... Sa specjalne sosy do steakow, te dodaja miesu specyficznego
smaku, ale polewa sie tym mieso tez juz na talerzu... Do steakow najlepiej
pasuje upieczony duzy ziemiak......
Pozdrawiam
F.
|