« poprzedni wątek | następny wątek » |
121. Data: 2007-12-02 20:51:33
Temat: Re: Jak ugotować?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fiv5q0$5ra$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Grzegorz Janoszka pisze:
>
>> mniej soli kuchennej do zupy zachowując odpowiedni smak. Czyli
>> glutaminian
>> sodu powoduje, że ludzie zjadają mniej soli kuchennej i mają mniejsze
>> nadciśnienie :)
>
> A czy sam glutaminian nie jest jakąś solą? Pytanie laika.
Jest. Ale pod nazwą "sól kuchenna" rozumie się sproszkowany halit (niekórzy
też sól warzoną) - czyli NaCl.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
122. Data: 2007-12-02 20:59:03
Temat: Re: Jak ugotować?Dominik Jan Domin pisze:
> Jest. Ale pod nazwą "sól kuchenna" rozumie się sproszkowany halit
> (niekórzy też sól warzoną) - czyli NaCl.
A to tylko sól kuchenna niewskazana jest przy nadciśnieniu, inna nie
szkodzi?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
123. Data: 2007-12-02 22:28:04
Temat: Re: Jak ugotować?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fiv6l8$8j5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dominik Jan Domin pisze:
>
> > Jest. Ale pod nazwą "sól kuchenna" rozumie się sproszkowany halit
> > (niekórzy też sól warzoną) - czyli NaCl.
>
> A to tylko sól kuchenna niewskazana jest przy nadciśnieniu, inna nie
> szkodzi?
>
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "nie szkodzi". Bo np. cyjanek potasu
(też sól) szkodzi i to nawet bardzo...
Pożartowaliśmy. Przy nadciśnieniu niewskazana jest sól kuchenna w
sensie NaCl ale może ją zastąpić sól tzw. dietetyczna. Jest to
mieszanina NaCl i KCl (czyli chlorek sodu z chlorkiem potasu) w
najkorzystniejszym dla organizmu stosunku. Czysty KCl może być
szkodliwy, znacznie zaburza gospodarkę wodną organizmu a ponieważ jest
go dużo w ziemniakach i pomidorach, to dlatego ich solenie jest
(prawie) obowiązkowe. Używanie soli "dietetycznej" jest bezpieczne i
nawet zalecane, właśnie z uwagi na profilaktykę nadciśnienia
tętniczego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
124. Data: 2007-12-03 09:02:19
Temat: Re: Jak ugotować?Świadomie, albo i nie Grzegorz Janoszka napisał(a):
> Dziecko drogie.
Wooow
> Po pierwsze: wskaż mi, gdzie napisałem jakąś "głupotę".
Głupotą jest pisanie o mydle w wątku o *spożywaniu* związków sodu
> Poza tym co lub kto to są "lekaże"?
Mylić sie jest rzeczą ludzką, zainteresowanych przepraszam
> Jak chcesz innym pouczać, to się sama nie ośmieszaj.
Dziecko drogie...
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
125. Data: 2007-12-03 09:04:03
Temat: Re: Jak ugotować?Świadomie, albo i nie medea napisał(a):
>> Jest. Ale pod nazwą "sól kuchenna" rozumie się sproszkowany halit
>> (niekórzy też sól warzoną) - czyli NaCl.
>
> A to tylko sól kuchenna niewskazana jest przy nadciśnieniu, inna nie
> szkodzi?
Szkodzą jednakowo, jeśli rozmawiamy o nadciśnieniu, co jednak dla
niektórych jest zupełnie nie zrozumiałe :/
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
126. Data: 2007-12-03 11:18:10
Temat: Re: Jak ugotować?On Sun, 2 Dec 2007 23:28:04 +0100 I had a dream that lemonka <...@a...com> wrote:
>(prawie) obowiązkowe. Używanie soli "dietetycznej" jest bezpieczne i
>nawet zalecane, właśnie z uwagi na profilaktykę nadciśnienia
>tętniczego.
Może inaczej - nie sądzę, żeby ktoś zalecał jedzenie soli, nawet takiej :)
Jeśli już ktoś musi, to niech zastąpi część chlorku sodu chlorkiem potasu,
tylko że taka sól ma bardziej gorzki i troszkę metaliczny posmak.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
127. Data: 2007-12-03 11:20:10
Temat: Re: Jak ugotować?On Mon, 3 Dec 2007 10:04:03 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>>> Jest. Ale pod nazwą "sól kuchenna" rozumie się sproszkowany halit
>>> (niekórzy też sól warzoną) - czyli NaCl.
>> A to tylko sól kuchenna niewskazana jest przy nadciśnieniu, inna nie
>> szkodzi?
>Szkodzą jednakowo, jeśli rozmawiamy o nadciśnieniu, co jednak dla
>niektórych jest zupełnie nie zrozumiałe :/
Szkodzą jony sodu, tylko że ilość cząsteczek beznoesanu sodu, cytrynianu
sodu, glutaminianu sodu itp jest znikoma w porównaniu z ilością cząsteczek
chlorku sodu, czyli zwykłek soli kuchennej. Zresztą nasze pokarmy dostarczają
tyle sodu, że jego ilość w dodatkach do żywności innych niż sól kuchenna
jest naprawdę niewielka.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
128. Data: 2007-12-03 11:21:35
Temat: Re: Jak ugotować?"Grzegorz Janoszka" <G...@S...Janoszka.pl> wrote in message
news:slrnfl7pfi.m2d.Grzegorz@galaxy.agh.edu.pl...
> On Sun, 2 Dec 2007 23:28:04 +0100 I had a dream that lemonka <...@a...com>
> wrote:
>>(prawie) obowiązkowe. Używanie soli "dietetycznej" jest bezpieczne i
>>nawet zalecane, właśnie z uwagi na profilaktykę nadciśnienia
>>tętniczego.
>
> Może inaczej - nie sądzę, żeby ktoś zalecał jedzenie soli, nawet takiej :)
> Jeśli już ktoś musi, to niech zastąpi część chlorku sodu chlorkiem potasu,
> tylko że taka sól ma bardziej gorzki i troszkę metaliczny posmak.
Dlatego lepiej ograniczyć, a do solenia uzywać soli kamiennej - takiej do
kiszenia kapusty. I to nieprawda, ze niesolone jest niesmaczne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
129. Data: 2007-12-03 11:26:43
Temat: Re: Jak ugotować?A czy sól morska rzeczywiście jest lepsza od kamiennej ?
--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".
Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
130. Data: 2007-12-03 11:27:31
Temat: Re: Jak ugotować?Świadomie, albo i nie Grzegorz Janoszka napisał(a):
> Szkodzą jony sodu, tylko że ilość cząsteczek beznoesanu sodu, cytrynianu
> sodu, glutaminianu sodu itp jest znikoma w porównaniu z ilością cząsteczek
> chlorku sodu, czyli zwykłek soli kuchennej. Zresztą nasze pokarmy dostarczają
> tyle sodu, że jego ilość w dodatkach do żywności innych niż sól kuchenna
> jest naprawdę niewielka.
Zgoda w 100% jeśli mówimy o w/w związkach zawartych w produktach
naturalnych, jeśli weźmiemy produkty masowe, zupy, niektóre przyprawy
itd, te w których związki sodu są dość znaczącym ilościowo składnikiem
to już te proporcje wyglądają inaczej.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |