« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-20 12:43:17
Temat: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-20 12:47:25
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
"flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
> Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-20 12:52:55
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Użytkownik "IP" <i...@g...de> napisał w wiadomości
news:eot30s$3pn$1@news01.versatel.de...
>
> "flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> > wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> > znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
> > Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
> Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)
Tak, można, ale bodajże w "Kucharce litewskiej", czyli ksiązce sprzed stu
lat, wydaje mi się że widziałem w jakims przepisie "suchy rosół" - nie
sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-20 12:54:52
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał
> sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.
>
witaj, niedawno ktoś się pytał o suchy rosół, bodajże blue taxi, on napewno
wie jak się robi "suchy rosół"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-20 14:11:48
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?In article <eot3cb$arv$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "IP" <i...@g...de> napisał w wiadomości
> news:eot30s$3pn$1@news01.versatel.de...
> >
> > "flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> > news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> > > wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> > > znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
Źle szukałeś. Było to szczegółowo przedyskutowane w tej grupie.
<http://tinylink.com/?tPn7zvK0cM>
> > > Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
> > Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)
>
> Tak, można, ale bodajże w "Kucharce litewskiej", czyli ksiązce sprzed stu
> lat, wydaje mi się że widziałem w jakims przepisie "suchy rosół" - nie
> sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.
To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
mieście nie opłaca się robić tego w domu.
Maria z Mohrów Kietlińska wspominała jak w jej rodzinnym gospodarstwie
krążki takiego bulionu, zawieszone w słomianych warkoczach na
przewiewnym strychu, zaczęły się w trakcie upałów roztapiać i spływać na
polepę. Była to znaczna strata, bowiem taki bulion był kosztowną
przyprawą.
Suchy bulion nie ma zresztą nic wspólnego z kostkami rosołowymi,
wynalezionymi w XIX w. i będącymi produktem nowoczesnej technologii
spożywczej.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-20 15:38:39
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?Wladyslaw Los napisał(a):
> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
> mieście nie opłaca się robić tego w domu.
Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia.
Używa się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I
raczej brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w
swej pracy ze starych książek kucharskich.
--
Pozdrawiam
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-20 15:40:33
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-3C98C5.15114820012007@news.gazeta.pl...
> In article <eot3cb$arv$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "IP" <i...@g...de> napisał w wiadomości
> > news:eot30s$3pn$1@news01.versatel.de...
> > >
> > > "flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> > > news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > > Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go
wygotowywać, i
> > > > wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale
nie
> > > > znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
>
> Źle szukałeś. Było to szczegółowo przedyskutowane w tej grupie.
>
> <http://tinylink.com/?tPn7zvK0cM>
Ooo, wielkie dzięki. Wiedziałem, że na Ciebie będzie mozna liczyć.
Kojarzyło mi się że było to na tej grupie omówione, ale naprawdę szukałem i
nie znalazłem.
> > > > Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
> > > Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)
> >
> > Tak, można, ale bodajże w "Kucharce litewskiej", czyli ksiązce sprzed
stu
> > lat, wydaje mi się że widziałem w jakims przepisie "suchy rosół" - nie
> > sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.
>
> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
> mieście nie opłaca się robić tego w domu.
Kilka lat temu miałem epizod - pracowałem w Londynie w restauracji jako
pomoc kuchenna, i pamiętam że pewnego razu gotowali wielką ilość skrzydełek,
odcedzałem to, i tak się dziwiłem że tylko tyle "rosołu" im z tego wyszło -
dopiero jakiś czas temu wpadłem na to, co wtedy robili.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-20 15:46:09
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
"Adam Moczulski" <a...@d...pl> wrote in message
news:eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
>> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
>> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
>> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też tym
>> restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
>> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął konsystencję
>> kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy opis podaje w
>> swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w mieście nie
>> opłaca się robić tego w domu.
>
> Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia. Używa
> się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I raczej
> brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
> W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
> bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w swej
> pracy ze starych książek kucharskich.
> --
> Pozdrawiam
> Adam
Przecież bulion to nie żelatyna...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-20 15:47:26
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eotdmq$4jk$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Adam Moczulski" <a...@d...pl> wrote in message
> news:eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>>> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
>>> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
>>> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
>>> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
>>> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
>>> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
>>> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
>>> mieście nie opłaca się robić tego w domu.
>>
>> Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia. Używa
>> się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I raczej
>> brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
>> W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
>> bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w
>> swej pracy ze starych książek kucharskich.
>> --
>> Pozdrawiam
>> Adam
>
> Przecież bulion to nie żelatyna...
Już bardziej podobny do kleju kostnego - wyrobu dawnego Bakutilu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-20 16:26:16
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
> Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
>
>
wygotuj rosol do konca, a potem zbierz to co zostanie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |