Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak w domu zrobić kostkę rosołową?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak w domu zrobić kostkę rosołową?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-20 12:43:17

Temat: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
Co mam z tym rosołem zrobić dalej?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-20 12:47:25

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "IP" <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
> Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-20 12:52:55

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "IP" <i...@g...de> napisał w wiadomości
news:eot30s$3pn$1@news01.versatel.de...
>
> "flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> > wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> > znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
> > Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
> Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)

Tak, można, ale bodajże w "Kucharce litewskiej", czyli ksiązce sprzed stu
lat, wydaje mi się że widziałem w jakims przepisie "suchy rosół" - nie
sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-20 12:54:52

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "Sky Walker" <s...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał
> sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.
>

witaj, niedawno ktoś się pytał o suchy rosół, bodajże blue taxi, on napewno
wie jak się robi "suchy rosół"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-20 14:11:48

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <eot3cb$arv$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:

> Użytkownik "IP" <i...@g...de> napisał w wiadomości
> news:eot30s$3pn$1@news01.versatel.de...
> >
> > "flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> > news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> > > wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> > > znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).

Źle szukałeś. Było to szczegółowo przedyskutowane w tej grupie.

<http://tinylink.com/?tPn7zvK0cM>

> > > Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
> > Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)
>
> Tak, można, ale bodajże w "Kucharce litewskiej", czyli ksiązce sprzed stu
> lat, wydaje mi się że widziałem w jakims przepisie "suchy rosół" - nie
> sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.

To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
mieście nie opłaca się robić tego w domu.
Maria z Mohrów Kietlińska wspominała jak w jej rodzinnym gospodarstwie
krążki takiego bulionu, zawieszone w słomianych warkoczach na
przewiewnym strychu, zaczęły się w trakcie upałów roztapiać i spływać na
polepę. Była to znaczna strata, bowiem taki bulion był kosztowną
przyprawą.
Suchy bulion nie ma zresztą nic wspólnego z kostkami rosołowymi,
wynalezionymi w XIX w. i będącymi produktem nowoczesnej technologii
spożywczej.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-01-20 15:38:39

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: Adam Moczulski <a...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):

> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
> mieście nie opłaca się robić tego w domu.

Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia.
Używa się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I
raczej brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w
swej pracy ze starych książek kucharskich.
--
Pozdrawiam
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-01-20 15:40:33

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-3C98C5.15114820012007@news.gazeta.pl...
> In article <eot3cb$arv$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "IP" <i...@g...de> napisał w wiadomości
> > news:eot30s$3pn$1@news01.versatel.de...
> > >
> > > "flower" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> > > news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > > Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go
wygotowywać, i
> > > > wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale
nie
> > > > znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
>
> Źle szukałeś. Było to szczegółowo przedyskutowane w tej grupie.
>
> <http://tinylink.com/?tPn7zvK0cM>

Ooo, wielkie dzięki. Wiedziałem, że na Ciebie będzie mozna liczyć.
Kojarzyło mi się że było to na tej grupie omówione, ale naprawdę szukałem i
nie znalazłem.

> > > > Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
> > > Zamrozic w kostkach (tak jak robisz lod do drinkow)
> >
> > Tak, można, ale bodajże w "Kucharce litewskiej", czyli ksiązce sprzed
stu
> > lat, wydaje mi się że widziałem w jakims przepisie "suchy rosół" - nie
> > sądzę, żeby to było mrożone. Właśnie o ten "suchy rosół" mi chodzi.
>
> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
> mieście nie opłaca się robić tego w domu.

Kilka lat temu miałem epizod - pracowałem w Londynie w restauracji jako
pomoc kuchenna, i pamiętam że pewnego razu gotowali wielką ilość skrzydełek,
odcedzałem to, i tak się dziwiłem że tylko tyle "rosołu" im z tego wyszło -
dopiero jakiś czas temu wpadłem na to, co wtedy robili.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-01-20 15:46:09

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Adam Moczulski" <a...@d...pl> wrote in message
news:eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
>> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
>> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
>> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też tym
>> restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
>> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął konsystencję
>> kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy opis podaje w
>> swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w mieście nie
>> opłaca się robić tego w domu.
>
> Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia. Używa
> się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I raczej
> brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
> W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
> bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w swej
> pracy ze starych książek kucharskich.
> --
> Pozdrawiam
> Adam

Przecież bulion to nie żelatyna...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-01-20 15:47:26

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eotdmq$4jk$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Adam Moczulski" <a...@d...pl> wrote in message
> news:eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>>> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
>>> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
>>> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
>>> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
>>> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
>>> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
>>> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
>>> mieście nie opłaca się robić tego w domu.
>>
>> Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia. Używa
>> się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I raczej
>> brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
>> W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
>> bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w
>> swej pracy ze starych książek kucharskich.
>> --
>> Pozdrawiam
>> Adam
>
> Przecież bulion to nie żelatyna...

Już bardziej podobny do kleju kostnego - wyrobu dawnego Bakutilu...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-01-20 16:26:16

Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Właśnie mam bulion na gazie, i tak myślałem że trzeba go wygotowywać, i
> wygotowywać... Ale co potem? Myślałem że znajdę coś na google'u, ale nie
> znalazłem (no, szukałem tylko po polsku).
> Co mam z tym rosołem zrobić dalej?
>
>
wygotuj rosol do konca, a potem zbierz to co zostanie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OBIAD
sałatki
KROK ZA KROKIEM
LUDZIE ZE WSI JEDZĄ ŹLE
drink

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »