Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Date: Sat, 20 Jan 2007 16:47:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <eotdji$ep6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eot2qc$94e$1@atlantis.news.tpi.pl> <eot30s$3pn$1@news01.versatel.de>
<eot3cb$arv$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl> <eotdmq$4jk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbj15.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1169308083 15142 83.6.199.15 (20 Jan 2007 15:48:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 Jan 2007 15:48:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 000704-0, 2007-01-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:288903
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eotdmq$4jk$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Adam Moczulski" <a...@d...pl> wrote in message
> news:eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>>> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
>>> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
>>> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
>>> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
>>> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
>>> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
>>> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
>>> mieście nie opłaca się robić tego w domu.
>>
>> Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia. Używa
>> się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I raczej
>> brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
>> W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
>> bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w
>> swej pracy ze starych książek kucharskich.
>> --
>> Pozdrawiam
>> Adam
>
> Przecież bulion to nie żelatyna...
Już bardziej podobny do kleju kostnego - wyrobu dawnego Bakutilu...
|