Data: 2007-01-20 15:46:09
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Adam Moczulski" <a...@d...pl> wrote in message
news:eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
>> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
>> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
>> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też tym
>> restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
>> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął konsystencję
>> kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy opis podaje w
>> swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w mieście nie
>> opłaca się robić tego w domu.
>
> Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia. Używa
> się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I raczej
> brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
> W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
> bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w swej
> pracy ze starych książek kucharskich.
> --
> Pozdrawiam
> Adam
Przecież bulion to nie żelatyna...
|