Data: 2007-01-20 15:47:26
Temat: Re: Jak w domu zrobić kostkę rosołową?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eotdmq$4jk$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Adam Moczulski" <a...@d...pl> wrote in message
> news:eotd8r$3q9$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>>> To się robiło dawnymi czasy w gospodarstwach ziemiańskich gotując raz na
>>> kilka lat bulion podczas uboju bydła z kilkudziesięciu kilogramów
>>> wołowiny z dodatkiem cielęciny, drobiu i dziczyzny. Zajmowały się też
>>> tym restauracje, gotując bulion całymi dniami w dużym garnku do którego
>>> stale dodawało się resztki mięsa z danego dnia. Gdy osiągnął
>>> konsystencję kleju, wylewało się na płaskie formy i suszyło. Szczegółowy
>>> opis podaje w swojej książce kucharskiej Monatowa, i ona już pisze, że w
>>> mieście nie opłaca się robić tego w domu.
>>
>> Jako ciekawostkę podam, że prawdziwy suchy bulion jest do kupienia. Używa
>> się go do posiewów mikrobiologicznych. Tylko doprawić trzeba ;). I raczej
>> brać te bez dodatków, bo mogą nie smakować.
>> W biedniejszych latach PRLu uniwersyteckie pracownie mikrobiologiczne
>> bywało, że same sobie musiały taki bulion uważyć i wtedy korzystały w
>> swej pracy ze starych książek kucharskich.
>> --
>> Pozdrawiam
>> Adam
>
> Przecież bulion to nie żelatyna...
Już bardziej podobny do kleju kostnego - wyrobu dawnego Bakutilu...
|