Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!news.mixmin.net!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: zażółcony <r...@c...op.pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Date: Thu, 9 Jun 2016 17:45:04 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Lines: 33
Message-ID: <njc2tv$1tt$1@gioia.aioe.org>
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <5746aa70$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
<1p74fukhu3u7i$.14ewnns6xbxfq.dlg@40tude.net>
<ni6pmk$4f3$1@dont-email.me>
<d...@g...com>
<ni9ff0$72m$1@dont-email.me> <nj8sap$73j$1@gioia.aioe.org>
<nj939l$p12$1@dont-email.me> <njbf0n$tc7$1@gioia.aioe.org>
<njbinb$8v2$1@dont-email.me> <njbvnk$1rlv$3@gioia.aioe.org>
<njc18d$pq5$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: rx0BLCBa484DjnQ4sjcCXQ.user.gioia.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.6.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:726744
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-06-09 o 17:16, Chiron pisze:
>> Przydałoby się coś podobnego, co w naszej strefie pomagałoby zmniejszyć
>> niedobory witaminy D - może jakieś modyfikowany rzepak albo soja
>> i w efekcie więcej witaminy D w olejach spożywczych (oczywiście
>> tak, by te wartości dodane przetrwały proces tłoczenia - nie znam
>> się na tym, wiec nie wiem).
> Jak do tej pory chyba tylko GB podała publicznie do wiadomości, że
> jakieś transgeniczne świństwo oporne na szkodniki rozpleniło się jako
> skrzyżowanie z jakimś chwastem. Efekt jest opłakany dla środowiska. Nie
> wiemy też w ogóle, czy np taki olej z dodatkową witaminą nie zawiera
> carcinogenów albo innego świństwa. Tyle, że jak się dowiemy (jeśli w
> ogóle)- będzie już za późno.
Jeszcze słówko i spadam.
Warto trzymać długą perspektywę historyczną.
Zerknij tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_erukowy
Czytaj "naturalny olej rzepakowy" był jeszcze "niedawno" toksyczny i to
niebagatelnie.
O ile się nie mylę, to jeszcze 'nie tak dawno' żeby zmniejszyć zawartość
kwasu erukowego stosowano w procesie rafinacji katalizatory
zawierające metale ciężkie - czyli w skrajnych przypadkach sprawdzało
się tu powiedzonko "zamienił stryjek siekierkę na kijek" - ale tego nie
jestem pewien. Jakby nie było - nie był to olej zdrowy.
Jest wysoce prawdopodobne, że Ty się na takim oleju wychowywałeś,
bo był on popularny w czasach komuny.
Nie został zmodyfikowany genetycznie, bo udało się odpowiednią mutację
uzyskać w sposób tradycyjny i zmutowane odmiany rozpowszechnić.
Czy byłoby wielką różnicą, gdyby ta mutacja, czyli uszkodzenie genów
produkujących kwas erukowy, była sztuczna ? Raczej niespecjalnie ...
|