« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-11-05 19:37:28
Temat: Jak wykorzystac tran w kuchniPodczas robienia porzadkow w kuchni znalazlem nienaruszona butelke tranu.
Postanowilem go zuzyc do przyrzadzania potraw.
Kiedys w dziecinstwie kiedy wmuszano mi tran to jadlem go polewajac nim
surowke z kiszonej kapusty, smakowalo wysmienicie. Obecnie mysle ze dobrze
by bylo dodac go do jakiejs surowki na ostro ( z czosnkiem i ostra papryka)
albo do wedzonych szprotow lub sardynek. Czy macie jakies lepsze pomysly?
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-11-05 19:44:28
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniW dniu 2014-11-05 19:37, Tomasz pisze:
> Podczas robienia porzadkow w kuchni znalazlem nienaruszona butelke tranu.
> Postanowilem go zuzyc do przyrzadzania potraw.
> Kiedys w dziecinstwie kiedy wmuszano mi tran to jadlem go polewajac nim
> surowke z kiszonej kapusty, smakowalo wysmienicie. Obecnie mysle ze
> dobrze by bylo dodac go do jakiejs surowki na ostro ( z czosnkiem i
> ostra papryka) albo do wedzonych szprotow lub sardynek. Czy macie jakies
> lepsze pomysly?
Lepszy nie, ale dla odmiany możesz dodać do pasty twarogowej z wędzoną
rybą i cebulą, do makaronu z owocami morza, generalnie do wszystkiego, w
czym są ryby. Tylko nie smaż niczego na nim.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-11-05 20:04:52
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchni
Użytkownik "bbjk" <a...@b...cc> napisał
>
> Lepszy nie, ale dla odmiany możesz dodać do pasty twarogowej z wędzoną
> rybą i cebulą, do makaronu z owocami morza, generalnie do wszystkiego, w
> czym są ryby. Tylko nie smaż niczego na nim.
No nie, nie smial bym smazyc na tranie. Wszelkie oleje nie lubia obrobki
termicznej.
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-11-05 21:08:25
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniDnia Wed, 5 Nov 2014 20:04:52 +0100, Tomasz napisał(a):
> Użytkownik "bbjk" <a...@b...cc> napisał
>>
>> Lepszy nie, ale dla odmiany możesz dodać do pasty twarogowej z wędzoną
>> rybą i cebulą, do makaronu z owocami morza, generalnie do wszystkiego, w
>> czym są ryby. Tylko nie smaż niczego na nim.
>
> No nie, nie smial bym smazyc na tranie. Wszelkie oleje nie lubia obrobki
> termicznej.
Nie "wszelkie", tylko te z WNKT (wielonienasycone kwasy tłuszczowe):
"Natomiast tłuszczami bogatymi w wielonienasycone kwasy tłuszczowe są m.in.
olej lniany, z pestek winogron, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy oraz
tłuszcze rybie i te tłuszcze nie nadają się do obróbki termicznej. Pomimo
to niektórzy producenci na etykietach tych olejów informują, że można je
stosować wszechstronnie, w tym również do smażenia i pieczenia. Nie sugeruj
się tym, ponieważ jest to tylko chwyt marketingowy. Podobnie z tej samej
przyczyny do smażenia nie powinno używać się margaryn. W wyniku
podgrzewania tego rodzaju tłuszczów tracimy cenne wielonienasycone kwasy
tłuszczowe, które ulegają rozpadowi, a dodatkowo tworzą się substancje
szkodliwe. Taki tłuszcz jest rakotwórczy i ma niekorzystny wpływ na układ
krążenia.
Z serii: czego to ludzie nie wymyślą. Ostatnio na jednym z forum natknęłam
się na pytanie "Czy można smażyć na tranie?". Tran jest źródłem kwasów
omega-3, które należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dlatego też na tranie nie smażymy, chociaż jest to chyba oczywiste, bo już
sam pomysł brzmi dla mnie abstrakcyjnie (kwestia smaku)."
http://oczamidietetyka.blogspot.com/2014/08/na-czym-
smazyc.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-11-05 21:22:21
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniW dniu 2014-11-05 19:37, Tomasz pisze:
> Podczas robienia porzadkow w kuchni znalazlem nienaruszona butelke tranu.
> Postanowilem go zuzyc do przyrzadzania potraw.
> Kiedys w dziecinstwie kiedy wmuszano mi tran to jadlem go polewajac
> nim surowke z kiszonej kapusty, smakowalo wysmienicie. Obecnie mysle
> ze dobrze by bylo dodac go do jakiejs surowki na ostro ( z czosnkiem i
> ostra papryka) albo do wedzonych szprotow lub sardynek. Czy macie
> jakies lepsze pomysly?
W pierwszej kolejności sprawdziłabym datę przydatności. Jeśli jest ok,
to do sałatek, jak oliwę. Chyba można zrobić z niego winegret?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-11-05 21:30:13
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniDnia Wed, 05 Nov 2014 21:22:21 +0100, FEniks napisał(a):
> W pierwszej kolejności sprawdziłabym datę przydatności. Jeśli jest ok,
> to do sałatek, jak oliwę.
O mattt... To chyba do sałatki z... dorsza.
> Chyba można zrobić z niego winegret?
:-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-11-05 21:42:39
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniDnia Wed, 5 Nov 2014 21:30:13 +0100, XL napisał(a):
>> Chyba można zrobić z niego winegret?
>
>
> :-D
Można i z masła :-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-11-05 21:44:13
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniW dniu 2014-11-05 21:30, XL pisze:
> Dnia Wed, 05 Nov 2014 21:22:21 +0100, FEniks napisał(a):
>
>
>> W pierwszej kolejności sprawdziłabym datę przydatności. Jeśli jest ok,
>> to do sałatek, jak oliwę.
> O mattt... To chyba do sałatki z... dorsza.
Z dorsza niezgorsza.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-11-05 21:50:35
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniPani Ewa napisała:
>> Podczas robienia porzadkow w kuchni znalazlem nienaruszona butelke
>> tranu. Postanowilem go zuzyc do przyrzadzania potraw.
>> Kiedys w dziecinstwie kiedy wmuszano mi tran to jadlem go polewajac
>> nim surowke z kiszonej kapusty, smakowalo wysmienicie. Obecnie mysle
>> ze dobrze by bylo dodac go do jakiejs surowki na ostro ( z czosnkiem
>> i ostra papryka) albo do wedzonych szprotow lub sardynek. Czy macie
>> jakies lepsze pomysly?
>
> W pierwszej kolejności sprawdziłabym datę przydatności. Jeśli jest ok,
> to do sałatek, jak oliwę. Chyba można zrobić z niego winegret?
Jeśli data nie jest ok, to można zrobić kaganek oliwny. A w zasadzie
tranowy. Eskimosi tak robią. Nawet w jakiejś szkolnej lekturze coś
o tym było.
Jarek
--
Jeszcze w szkole, gdy oświaty
Nakładano mi kaganiec,
Był kolega francowaty,
Ancymonek, zaprzedaniec!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-11-05 21:58:05
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchniW dniu 2014-11-05 21:50, Jarosław Sokołowski pisze:
>
> Jeśli data nie jest ok, to można zrobić kaganek oliwny. A w zasadzie
> tranowy. Eskimosi tak robią. Nawet w jakiejś szkolnej lekturze coś
> o tym było.
To przy okazji można zrobić kaganek oświaty.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |