Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Karp

Grupy

Szukaj w grupach

 

Karp

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2014-11-01 23:23:21

Temat: Karp
Od: "artustas" <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj, dostałem 3 szt. Karpia żywego, oprawiłem, pokroiłem 2 szt. na
wigilię i do zamrażalnika, jeden dziś na obiad.
Oczywiście, poleżał w lodówce z cebulką przez nockę, usmażony, smak no jak
zwykle rewelacja.

Ale chodzi mi o coś innego, od jakiegoś czasu mam problemy zdrowotne,
cukrzyca, trzustka itp., nawet jak naciągnę dietę, nawet tłusty boczek mi
nie "szkodzi", ale karp, momentalnie, jakbym zjadł cegłówkę - dosłownie
ciężka niestrawność. Kiedyś mogłem go jeść bez ograniczeń, ostatnio nie,
nawet "popsuł" mi zeszłoroczne święta, gdzie zjadłem go parę kawałków.
Ma ktoś większą wiedzę, co w tym jest?, wiadomo smażone!, tłuste!, no
właśnie ten karpiowy tłuszcz?.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2014-11-02 00:04:39

Temat: Re: Karp
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

artustas pisze:

> Wczoraj, dostałem 3 szt. Karpia żywego, oprawiłem,
> pokroiłem 2 szt. na wigilię i do zamrażalnika

Nie lepiej tradycyjnie, do wanny?

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2014-11-02 00:24:58

Temat: Re: Karp
Od: "artustas" <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:s...@f...lasek.waw.p
l...

artustas pisze:

> Wczoraj, dostałem 3 szt. Karpia żywego, oprawiłem,
> pokroiłem 2 szt. na wigilię i do zamrażalnika

Nie lepiej tradycyjnie, do wanny?


----------------------------------------------------
----------------------------

Były i w wannie, dzieciaki miały radochę :), no ale, i umyć się trzeba.
Stawu, na osiedlu, raczej robić nie będę pod 2 karpie :).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2014-11-02 00:28:18

Temat: Re: Karp
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-11-02 00:24, obywatel artustas uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:s...@f...lasek.waw.p
l...
>
> artustas pisze:
>
>> Wczoraj, dostałem 3 szt. Karpia żywego, oprawiłem,
>> pokroiłem 2 szt. na wigilię i do zamrażalnika
>
> Nie lepiej tradycyjnie, do wanny?

W listopadzie to się chyba do świąt nie do my je cie

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2014-11-08 01:02:18

Temat: Re: Karp
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-11-01 23:23, artustas pisze:

> Ma ktoś większą wiedzę, co w tym jest?, wiadomo smażone!, tłuste!, no
> właśnie ten karpiowy tłuszcz?.

Smażone i tłuste + jeszcze panierka - niewskazane, a nawet zabronione.
Poza tym sam karp też nie jest najchudszą rybką.
U mnie oprócz smażonego zawsze jest zupa karpiowa i galareta - może w
tej postaci nie będzie szkodliwy (ale wiem, to nie to samo:)). Albo
pieczony w folii bez tłuszczu.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/karp-
wartosci-odzywcze-i-kalorie-czy-karp-jest-zdrowy_421
46.html

--
Nie sztuka być wielkim kucharzem mając kasę i kuchnię wielką
jak studio TV. Sztuką jest tworzyć dzieła kucharskie na 4m. kw.,
bez spiżarni i z lodówką, w której zwykle spore luzy ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2014-11-08 01:12:59

Temat: Re: Karp
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 08 Nov 2014 01:02:18 +0100, Aicha napisał(a):

> Albo
> pieczony w folii bez tłuszczu.

Jak bez tłuszczu? - przecież przynajmniej trza folię pooleić, bo się
przysmaży do ryby :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2014-11-08 14:56:45

Temat: Re: Karp
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-11-01 o 23:23, artustas pisze:
> Wczoraj, dostałem 3 szt. Karpia żywego, oprawiłem, pokroiłem 2 szt. na
> wigilię i do zamrażalnika, jeden dziś na obiad.
> Oczywiście, poleżał w lodówce z cebulką przez nockę, usmażony, smak no
> jak zwykle rewelacja.
>
> Ale chodzi mi o coś innego, od jakiegoś czasu mam problemy zdrowotne,
> cukrzyca, trzustka itp., nawet jak naciągnę dietę, nawet tłusty boczek
> mi nie "szkodzi", ale karp, momentalnie, jakbym zjadł cegłówkę -
> dosłownie ciężka niestrawność. Kiedyś mogłem go jeść bez ograniczeń,
> ostatnio nie, nawet "popsuł" mi zeszłoroczne święta, gdzie zjadłem go
> parę kawałków.
> Ma ktoś większą wiedzę, co w tym jest?, wiadomo smażone!, tłuste!, no
> właśnie ten karpiowy tłuszcz?.

E tam, karp mimo tego że w brzuchu ma górę tłuszczu to jednak mięso
wcale nie jest tłuste. Soczyste ale nie tłuste, co najlepiej widać po
uwędzeniu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2014-11-08 15:20:07

Temat: Re: Karp
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 08 Nov 2014 14:56:45 +0100, Trybun napisał(a):

> Soczyste ale nie tłuste, co najlepiej widać po
> uwędzeniu.

O łał, nie ma to jak (mój) wędzony wigilijny karpik... Ślinka leci.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2014-11-08 16:07:43

Temat: Re: Karp
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-11-08 o 15:20, XL pisze:
> Dnia Sat, 08 Nov 2014 14:56:45 +0100, Trybun napisał(a):
>
>> Soczyste ale nie tłuste, co najlepiej widać po
>> uwędzeniu.
> O łał, nie ma to jak (mój) wędzony wigilijny karpik... Ślinka leci.

Mniamka... Tylko że w tym roku przyjdzie mi karpia kupić w sklepie.
Zaledwie jeden dał mi się w tym roku przechytrzyć na wędkę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2014-11-08 16:23:28

Temat: Re: Karp
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 08 Nov 2014 16:07:43 +0100, Trybun napisał(a):

> W dniu 2014-11-08 o 15:20, XL pisze:
>> Dnia Sat, 08 Nov 2014 14:56:45 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> Soczyste ale nie tłuste, co najlepiej widać po
>>> uwędzeniu.
>> O łał, nie ma to jak (mój) wędzony wigilijny karpik... Ślinka leci.
>
> Mniamka... Tylko że w tym roku przyjdzie mi karpia kupić w sklepie.
> Zaledwie jeden dał mi się w tym roku przechytrzyć na wędkę.

Na Wigilię to MŚK zwykle jakiegoś szczupaczka. Karpi jakoś nie łowi. To
kupuję. Do wędzenia najlepsze są karpiki kilogramowe - delikatność sama,
przesmaczne, rozpływają się w ustach....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Karmel
Dynia Ambar.
Obiad zapińdźzłoty :-)
Pijmy kiszonki!
Jakie jabłka to racuchów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »