Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-ex
c-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <ioul4d$g35$1@inews.gazeta.pl> <c1.01.3QGyH9$0Gf@mike.oldfield.org.pl>
<f...@q...googlegroups.com>
<c1.01.3QHkJQ$0Hf@mike.oldfield.org.pl>
<5ghj024yccor.6r80gymh20r6$.dlg@40tude.net> <4...@n...home.net.pl>
<f005ncd13vly$.crly92oejoqv$.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
<4db5f35d$0$2488$65785112@news.neostrada.pl>
<1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net>
<4db680ec$0$2506$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
Date: Thu, 28 Apr 2011 14:07:15 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6090
Lines: 74
Message-ID: <4db9587f$0$2496$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.233.175
X-Trace: 1303992447 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2496 83.6.233.175:1070
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129384
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4db680ec$0$2506$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
>>>>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20
>>>>>>> złotych.
>>>>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama
>>>>>>> ostrzę,
>>>>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
>>>>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
>>>>>>
>>>>>> Jak może się sitko stępić? O.O
>>>>>> I sitko się ostrzy?
>>>>>
>>>>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek
>>>>> muszą
>>>>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza
>>>>> w
>>>>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba
>>>>> ostrza
>>>>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba
>>>>> te
>>>>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
>>>>
>>>> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
>>>> Nóż
>>>> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
>>>> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
>>>> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i
>>>> kolistymi
>>>> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
>>>> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
>>>> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
>>>> nie
>>>> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
>>>> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
>>>> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić
>>>> delikatnie
>>>> olejem.
>>>
>>> Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
>>
>> Jak widac - nie.
>
> No tak, nie napisałem jeszcze, że trzeba znać się na obróbkach.
Choroba nie pozwala mi pisać długo. A tu trzeba wyjaśnić trochę teorii z
obróbki skrawaniem, poruszyć sprawę kątów ostrza oraz kąta przyłożenia.
Przejdę więc do wad ostrzenia przez Xlki. Do sitka potrzeba jest
magnesówka - szlifierka do powierzchni płaskich z mocowaniem sitka na stole
przy pomocy elektromagnesów. Maszyna ta zapewnia równoległość obu stron
sitka oraz wysoki stopień gładkości powierzchni.
Na odmianę nożyk jedno czy dwustronny nie jest ostrzony w płaszczyźnie sitka
po której ślizga się np. na tłuszczu z mięsa. Ostrzone są płaszczyzny
natarcia, a więc potrzebny jest przyrząd do mocowania nożyków z właściwymi
kątami oraz szlifierka z wąską tarczą.
Dlaczego nie nadaje się Xlkowe rozwiązanie? Bo nie jest w stanie zapewnić
spełnienia w/w warunków. Owszem, ostrze może zmnieszyć miażdżenie produktu,
więc jakaś chwilowa poprawa będzie.
|