Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: "gargamel" <s...@d...na>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingu
Date: Thu, 11 Sep 2008 13:58:41 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 29
Sender: B...@p...centertel.pl
Message-ID: <gab3v5$9r5$3@news.wp.pl>
References: <ga7ndn$a2e$1@news.vectranet.pl> <ga8gar$kdg$1@inews.gazeta.pl>
<ga8pd9$a4c$1@news.vectranet.pl> <ga9bmu$bsu$1@news.wp.pl>
<ga9ckd$lsb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: public-gprs33167.centertel.pl
X-Trace: news.wp.pl 1221137191 10085 91.94.1.147 (11 Sep 2008 12:46:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Sep 2008 12:46:31 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:250282
Ukryj nagłówki
> a ja jeszcze raz pytam - co takiego jest w maśle, że tak bardzo różni się
> od
> margaryny? Stosunek omega 3 do 6 jest podobny, czyli najgorszy z
> możliwych.
hm... wystarczy spróbować a sam poczujesz różnicę (pod warunkiem że to masło
kupisz, co graniczy z cudem)
i nie ma tu znaczenia jak bardzo się różni, czy bardzo, czy prawie wcale,
podobnie jak różnica między cukrem naturalnym (fruktoza) i sztucznym
(glukoza) różnica jest zaledwie w jednym atomie węgla więcej, ale dla
organizmu ta różnica jest ogromna (wystarczy poobserwować pszczoły którym
podano cukier zamiast miodu, ich rozwój na takim pokarmie jest znacznie
upośledzony)
z resztą nie wnikając w chemię, zarówno cukier, jak i margaryna to wynalazki
tanich zastępników spożywczych na potrzeby wojny (czyli tania żywność dla
wojska), a wiadomo ile przeważnie żyje żołnierz (zwykle do pierwszej bitwy),
wiec wynajdując te tanie żarcie nikt nie brał pod uwagę zdrowia
długoterminowo
w każdym razie każda margaryna ma całą masę niezdrowych (bo nienaturalnych)
dla człowieka kwasów tłuszczowych, bez znaczenia czy do niej nadodajesz
witamin i omega wie czego (konkretnie jakie kwasy ci nie powiem, bo dawno
się tym interesowałem i nie pamiętam), to po pierwsze,
po drugie, masło to tłuszcz zwierzęcy, a więc dla człowieka w pełni
komplementarny, margaryna zawiera masę kwasów tłuszczowych, ale na pewno nie
w składzie i proporcjach dostosowanych dla organizmu człowieka.
|