Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: tomek wilicki <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingu
Date: Thu, 11 Sep 2008 15:08:26 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <gab58a$652$1@inews.gazeta.pl>
References: <ga7ndn$a2e$1@news.vectranet.pl> <ga8gar$kdg$1@inews.gazeta.pl>
<ga8pd9$a4c$1@news.vectranet.pl> <ga9bmu$bsu$1@news.wp.pl>
<ga9ckd$lsb$1@inews.gazeta.pl> <gab3v5$9r5$3@news.wp.pl>
Reply-To: t...@w...pl
NNTP-Posting-Host: 078088142248.jg.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1221138506 6306 78.88.142.248 (11 Sep 2008 13:08:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Sep 2008 13:08:26 +0000 (UTC)
X-User: jeff01
User-Agent: KNode/0.10.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:250283
Ukryj nagłówki
gargamel wrote:
>> a ja jeszcze raz pytam - co takiego jest w maśle, że tak bardzo różni się
>> od
>> margaryny? Stosunek omega 3 do 6 jest podobny, czyli najgorszy z
>> możliwych.
>
> hm... wystarczy spróbować a sam poczujesz różnicę (pod warunkiem że to
> masło kupisz, co graniczy z cudem)
> i nie ma tu znaczenia jak bardzo się różni, czy bardzo, czy prawie wcale,
> podobnie jak różnica między cukrem naturalnym (fruktoza) i sztucznym
> (glukoza) różnica jest zaledwie w jednym atomie węgla więcej, ale dla
> organizmu ta różnica jest ogromna (wystarczy poobserwować pszczoły którym
> podano cukier zamiast miodu, ich rozwój na takim pokarmie jest znacznie
> upośledzony)
>
dzizes, chłopie, tutaj nic się kupy nie trzyma - najpierw porównujesz
tłuszcz do cukru, potem miód (mieszaninę kilku tysięcy związków) do tegoż
cukru, a na koniec stwierdzasz że trzeba spróbować.
> z resztą nie wnikając w chemię, zarówno cukier, jak i margaryna to
> wynalazki tanich zastępników spożywczych na potrzeby wojny (czyli tania
> żywność dla wojska), a wiadomo ile przeważnie żyje żołnierz (zwykle do
> pierwszej bitwy), wiec wynajdując te tanie żarcie nikt nie brał pod uwagę
> zdrowia długoterminowo
>
> w każdym razie każda margaryna ma całą masę niezdrowych (bo
> nienaturalnych) dla człowieka kwasów tłuszczowych, bez znaczenia czy do
> niej nadodajesz witamin i omega wie czego (konkretnie jakie kwasy ci nie
> powiem, bo dawno się tym interesowałem i nie pamiętam), to po pierwsze,
> po drugie, masło to tłuszcz zwierzęcy, a więc dla człowieka w pełni
> komplementarny, margaryna zawiera masę kwasów tłuszczowych, ale na pewno
> nie w składzie i proporcjach dostosowanych dla organizmu człowieka.
sorki, a co takiego NATURALNEGO jest w maśle? Od kiedy coś, co wycieka z
krowy, jest NATURALNYM pokarmem dla człowieka?
nie no, ani trochę się to kupy nie trzyma.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
|