Data: 2011-05-09 10:52:06
Temat: Re: Jaka sól?
Od: Maddy <m...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 09-05-2011 11:05, JaMyszka pisze:
> On 9 Maj, 09:58, Maddy wrote:
>> Szukanie "zdrowszej soli" to oszukiwanie się.
>> Jak ma być zdrowiej, to należy po prostu sól ograniczyć.
>
> Nie zawsze się to da.
> Jest dużo osób, które mają niedociśnienie i dlatego ich kubki smakowe
> domagają się soli.
Na to pomaga glutaminian sodu który wzmacnia smak. Pozwala obniżyć ilość
spożywanego sodu bez strat w smaku. Zwłaszcza gdy ktoś ma łaknienie na
słone.
Wbrew temu co głoszą różni nawiedzeni naturaliści (którzy często nie
odróżniają glutaminianu od konserwującego benzoesanu, bo chemia to ZŁO,
więc nie warto się jej uczyć), glutaminian sodu to substancja naturalna,
spotyka się ją w niektórych grzybach i wodorostach (np. kombu) a także w
produktach fermentacji soi (sos sojowy) i ekstraktach drożdżowych (np.
przyprawa typu maggi). Chińczycy wykorzystują naturalne źródła
glutaminianu od setek lat.
Glutaminian nadaje potrawom ten charakterystyczny, nieokreślony ale
pobudzający smak (umami).
Jedyne niebezpieczeństwo, to że glutaminian wzmaga apetyt.
Ostrożnie, jak się ktoś odchudza.
A, i można się trochę uzależnić. Zjadany regularnie powoduje, że po
pewnym czasie już nam nic tak nie smakuje bez niego.
Ale nie jest toksyczny, nie odkłada się w tkankach, nie zaburza rozwoju
u dzieci, nie jest rakotwórczy. Nawet nie można go nieświadomie
przedawkować.
--
Maddy
|