« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-15 18:10:06
Temat: Jaki olej do smażenia?Jak w temacie: jakiego oleju używacie do smażenia w dosyć dużej temperaturze (u
mnie wok)? Najczęściej używam sojowego bo jest bezbarwny, bezwonny i się nie
przypala (praktycznie rozgrzewam go do granic możliwości mojego palnika i nic
się nie dymi). Ryżowy też jest fajny.
Jakie jeszcze inne oleje (preferowane bezbarwne i bezwonne) nadają się na woka
(czy do smażenia w wysokiej temperaturze)?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-15 18:46:00
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?Dobry będzie olej ryżowy. Wprawdzie droższy od tych uniwersalnych co to i do
silnika i do sałatki się nadają, ale wytrzymuje wyższe temperatury niż inne
popularne oleje (ma wyższą t.zw. "temperaturę dymienia")
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-15 20:41:30
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:uojtr4-min.ln1@kosmosik.net...
> Jak w temacie: jakiego oleju używacie do smażenia w dosyć dużej
temperaturze (u
> mnie wok)? Najczęściej używam sojowego bo jest bezbarwny, bezwonny i się
nie
> przypala (praktycznie rozgrzewam go do granic możliwości mojego palnika i
nic
> się nie dymi). Ryżowy też jest fajny.
>
> Jakie jeszcze inne oleje (preferowane bezbarwne i bezwonne) nadają się na
woka
> (czy do smażenia w wysokiej temperaturze)?
Kokosowe masło (olej, ale w płytach).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-16 16:31:55
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?Konrad Kosmowski wrote:
> Jak w temacie: jakiego oleju używacie do smażenia w dosyć dużej temperaturze (u
> mnie wok)? Najczęściej używam sojowego bo jest bezbarwny, bezwonny i się nie
> przypala (praktycznie rozgrzewam go do granic możliwości mojego palnika i nic
> się nie dymi). Ryżowy też jest fajny.
>
> Jakie jeszcze inne oleje (preferowane bezbarwne i bezwonne) nadają się na woka
> (czy do smażenia w wysokiej temperaturze)?
>
Z orzeszkow ziemnych - najczesciej polecany w kuchni azjatyckiej do
glebokiego smazenia.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-16 16:39:55
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13eqmjrjao0f357@corp.supernews.com...
> Konrad Kosmowski wrote:
> > Jak w temacie: jakiego oleju używacie do smażenia w dosyć dużej
temperaturze (u
> > mnie wok)? Najczęściej używam sojowego bo jest bezbarwny, bezwonny i się
nie
> > przypala (praktycznie rozgrzewam go do granic możliwości mojego palnika
i nic
> > się nie dymi). Ryżowy też jest fajny.
> >
> > Jakie jeszcze inne oleje (preferowane bezbarwne i bezwonne) nadają się
na woka
> > (czy do smażenia w wysokiej temperaturze)?
> >
>
> Z orzeszkow ziemnych - najczesciej polecany w kuchni azjatyckiej do
> glebokiego smazenia.
> MB
Arachidowy nie jest najlepszym olejem - najlepszy jest kokosowy Zwany masłem
kokosowym (w normalnej temperaturze jest twardy) postać handlowa - płyty...
Nadaje potrawom wpaniały orzechowy aromat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-16 20:57:29
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?Dnia Sun, 16 Sep 2007 18:39:55 +0200, Panslavista napisał(a):
> Arachidowy nie jest najlepszym olejem - najlepszy jest kokosowy Zwany masłem
> kokosowym (w normalnej temperaturze jest twardy) postać handlowa - płyty...
W jaki sposób, jeśli można spytać, przygotować go do użycia, jeśli
zamknięty jest w butelce o wąskiej szyjce? Widziałam takowy w sklepie,
ale konsystencja + kształt butelki zniechęciły mnie do eksperymentów.
Pozdrawiam
akata
--
Dla ciebie zrobię zlot.
Przepraszam, że weszłam i wyszłam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-16 21:22:06
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?** akata <m...@v...pl> wrote:
>> Arachidowy nie jest najlepszym olejem - najlepszy jest kokosowy Zwany masłem
>> kokosowym (w normalnej temperaturze jest twardy) postać handlowa - płyty...
> W jaki sposób, jeśli można spytać, przygotować go do użycia, jeśli zamknięty
> jest w butelce o wąskiej szyjce? Widziałam takowy w sklepie, ale konsystencja
> + kształt butelki zniechęciły mnie do eksperymentów.
W pokojowej temperaturze normalnie się leje, może nie jak zwykły olej, ale jak
żel. W każdym razie nie ma z tym problemów.
Używałem też tego i jest fajny. Niestety w pobliżu nie mam nigdzie możliwości
zakupu tego, w Piotr&Paweł był, ale ostatnio nie widziałem.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-16 23:55:45
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
"akata" <m...@v...pl> wrote in message
news:pan.2007.09.16.20.57.29.175006@vp.pl...
> Dnia Sun, 16 Sep 2007 18:39:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>
> > Arachidowy nie jest najlepszym olejem - najlepszy jest kokosowy Zwany
masłem
> > kokosowym (w normalnej temperaturze jest twardy) postać handlowa -
płyty...
>
> W jaki sposób, jeśli można spytać, przygotować go do użycia, jeśli
> zamknięty jest w butelce o wąskiej szyjce? Widziałam takowy w sklepie,
> ale konsystencja + kształt butelki zniechęciły mnie do eksperymentów.
Jest w necie, to prawda - jest też w postaci ciekłej. Do tej pory spotykałem
i "załatwiałem" sobie w płytach - odlanych w formach podobnie jak parafina z
rafineriii (oleistą parafinę można kupić w aptekach - oczywiście nie do
smażenia)
http://sklepcynamonowy.pl/sklep/k38-Oliwy-i-oleje.ht
ml
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-16 23:56:11
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:ucj0s4-jmn.ln1@kosmosik.net...
> ** akata <m...@v...pl> wrote:
>
> >> Arachidowy nie jest najlepszym olejem - najlepszy jest kokosowy Zwany
masłem
> >> kokosowym (w normalnej temperaturze jest twardy) postać handlowa -
płyty...
>
> > W jaki sposób, jeśli można spytać, przygotować go do użycia, jeśli
zamknięty
> > jest w butelce o wąskiej szyjce? Widziałam takowy w sklepie, ale
konsystencja
> > + kształt butelki zniechęciły mnie do eksperymentów.
>
> W pokojowej temperaturze normalnie się leje, może nie jak zwykły olej, ale
jak
> żel. W każdym razie nie ma z tym problemów.
>
> Używałem też tego i jest fajny. Niestety w pobliżu nie mam nigdzie
możliwości
> zakupu tego, w Piotr&Paweł był, ale ostatnio nie widziałem.
http://sklepcynamonowy.pl/sklep/k38-Oliwy-i-oleje.ht
ml
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-17 14:54:06
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?Dnia Sun, 16 Sep 2007 22:57:29 +0200, akata napisał(a):
Dziękuję Panslawiście oraz Konradowi za odpowiedzi, chyba skuszę się
na kokosowy, kiedy wyczerpię zapas arachidowego.
Pozdrawiam
akata
--
Dla ciebie zrobię zlot.
Przepraszam, że weszłam i wyszłam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |