Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "walkie" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jestem w kropce:)
Date: Sat, 14 Sep 2002 10:51:36 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 49
Message-ID: <alusp8$3j8$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <aluqkl$rfo$1@news.tpi.pl> <alus62$2tn$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-992.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1031992936 3688 62.87.139.224 (14 Sep 2002 08:42:16
GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Sep 2002 08:42:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127520
Ukryj nagłówki
Mam!!!!!
Chleb pitta
Składniki
pół kilograma mąki
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
pół paczki drożdży instant lub zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru, kilka
łyżek mleka
łyżeczka soli
tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto
oliwa do smarowani blachy
Sposób przygotowania
Jeśli mam drożdże zwykłe, najpierw przygotowuję zaczyn - drożdże mieszam z
cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce - po
około 20 minut, jeśli podwoi swoją objętości i zacznie się lekko ruszać,
znak iż jest gotowy.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn lub drożdże instant i wszystkie
pozostałe składniki i dodaję około szklanki wody i zaczynam wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania oddaję ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne,
miękkie ciasto. Kiedy ciasto błyszczące i bardzo gładkie, wyjmuję je z
miski, miskę nacieram oliwą i ponownie do niej wkładam ciasto, a całość
wkładam do dużej torby foliowej i dokładnie ją zamykam. Ciasto stawiam na 2
godziny w raczej ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto dzielę na około 12 porcji i każdą z nich rozwałkowuję
na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się
palić podczas pieczenia.
Placki odkładam na bok do wyrośnięcia na około pół godziny.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 stopni C.
Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładam blachę na 3-4 minuty - powinna
być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskuję oliwą i kładę na niej chlebki i
smaruję wodą. Chlebki piekę około 5-6 minut - powinny mocno urosnąć i być
lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się
naprawdę szybko pieką.
Przepis wklejony na chamca (jak widac) ze strony mniamniama.
--
__________________________
Justyna
|