Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!news.wp.pl!not-f
or-mail
From: Tomek "Leopard" W. <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KARPATKA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie !!!
Date: Thu, 18 Oct 2001 15:15:39 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A.
Lines: 32
Message-ID: <9qmgp3$scp$1@i26.srv.wp-sa.pl>
References: <9qmi7m$df7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: poczta.wp.pl
X-Trace: i26.srv.wp-sa.pl 1003406947 29081 212.77.101.148 (18 Oct 2001 12:09:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Oct 2001 12:09:07 GMT
X-IP: 212.244.242.194 (212.244.242.194)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75383
Ukryj nagłówki
"Kasia Mazur" <m...@p...onet.pl> napisał / wrote:
> twardo postanowiłam, że upiekę karpatkę jak za dawnych czasów, TYLKO
> ZGUBIŁAM PRZEPIS !!!!!!!!!
> POMOŻECIE ????
> dobrzy ludzie???????
>
5 jajek,
szklanka wody,
tyleż wody,
pół kostki masła,
odrobina soli.
krem:
pół porcji "standardowej" paczki budyń (ugotowanegeo oczywiście),
troszkę cukru plus cukier waniliowy jedno żółtko,
pół kostki masła.
Zagotowujemy wodę z masłem i solą, wsypujemy mąkę, mieszamy bardzo
dokładnie łyżką lub mikserem,nie zdejmując garnka z ognia.
Gdy ciasto zacznie się robić przezroczyste, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas
ubijając dodajemy jajka (po jednym !). Ubijanie kończymy, gdy ciasto wystygnie.
Tak przygotowane ciasto trzeba teraz rozsmarować na blachach (dobrze wyłożyć je
papierem do pieczenia) i pieczemy w 220 st. C przez 15-20 minut.
Krem:
Ucieramy masło z żółtkiem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń (po trochu). Kremem
przekładamy ciasto.
To wszystko.
To przepis spisany z "opowieści" wielbiciela wypieków - ja nigdy nie próbowałem.
Podobno jest sprawdzony, ale odpowiedzialności nie biorę.
Pozdrawiam.
Tomek Leopard W.
|