Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!uw.edu.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KEBAB
Date: Mon, 19 Nov 2001 20:12:39 GMT
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 70
Message-ID: <9tbors$m4e$1@h1.uw.edu.pl>
References: <9tb6jq$mjl$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 1006200508 22670 217.96.222.87 (19 Nov 2001 20:08:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Nov 2001 20:08:28 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82661
Ukryj nagłówki
"Nemec" <b...@p...onet.pl> wrote:
>Prosze o przepis na (jak w temacie) mam straszna ochote na ten specjal a
>najblzszy (dobry) sprzedaja w Krakowie to jakies 80 km od mojego domku wiec
>moze sam sobe zrobie??? i jak oni roia te pieczywo albo inaczej ciasto????
MiX z grupy....
"Na jedna osobe 1 chleb pita garsc miesa czy 2-3 kulki falafel,
lisc salaty, sos: pol szklanki posiekanego ogorka 2 zabki
czosnku 1 lyzka posiekanego koperku 1/2 lyzeczki cukru 1/2 szklanki
smietany lub jogurtu lub pol na pol 1/2 lyzeczki soli 10
kropel ostrego oleju Czosnek utrzec z sola i cukrem, dodac ostry
olej, jogurt, wymieszac z ogorkiem. Do chleba pita wlozyc plaster
salaty, mieso lub falafel, zalac sosem i jesc. ":M. Bassett
"pita to arabski rodzaj chleba , który w czasie krótkiego
pieczenia wypełnia się powietrzem dzięki czemu można go łatwo
faszerować. składniki: 0,5l wody podgrzanej do 27stopni C 720-780g
mąki pszennej (z innej nie próbowałam) - raczej dużo tych chleb
ków wyjdzie z takiej ilości mąki) 25g drożdży 2 łyżeczki soli
wykonanie 1. pokruszyć drożdże wrzucić do miski i zalać ciepłą
wodą. Mieszać do rozpus zczenia drożdży. 2. dodać sól 3. dodać
większą część mąki i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od miski
(j eżeli będzie za rzadkie dodać mąki) 4. odstawić ciasto na
1godzinę w ciepłe miejsce, trzymać pod przykryciem 5. wyjąć
połowę ciasta z miski i ugniatać na blacie/stolnicy czy czymś podob
nym 6. z części ciasta wyrabiaj małe ogtągłe i płaskie placki
(bardzo płaskie) 7. nagrzej piekarnik do 275 stopni C 8. placki
ułuż na niczym nie wysmarowanej blasze i wstaw do nagrzanego
pieka rnika na 4-5 min. aż się zarumienią 9. wyjąć , poczekać aż
ostygną, przekroić kieszeń i napełnić farszem. Pity smakują
równie dobrze wypełnione słodkim czy pikantnym farszem." autor
Kreska z grupy vege
"No coz, najlepsze mieso to niewatpliwie baranina..Grillowana
oczywiscie. Z mnostwem tymianku... Mozna tez zamiast baraniny
uzyc wieprzowiny, ale to juz nie to samo. Z braku laku zamiast
grilowac mozna tez podsmazyc na patelni. Z dodatkow jakie dodaja
Grecy (sprawdzone dwa tygodnie temu :) to: frytki, pomidor,
cebula, ketchup i musztarda oraz salatka tzatziki." Stawros
"Sos ten nazywa sie tzatziki (chyba tak to sie pisze) oa
przepis na orginal to: 300ml jogurtu naturalnego 2 duze ogorki
salatkowe 6 zabkow czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek lyzka octu winnego
sol i pieprz Ogorki obrac ze skorki i zetrzec na grobej tartce
wlozyc na sito i osolic (sporo) . po 30min dobrze odcisnac z
wody. Dodac do jogurtu razem z rozgniecionym czosnkiem olejem i
octem. Dobrze wymieszać dodac pieprz. Ja dodaje tez szczypte
oregano . Wstawic do lodowki min na 1godzine." M. Zaręba
"Ciasto : 15 g swiezych drozdzy 280 ml letniej wody 1 lyzka
oliwy 445 g maki 1 lyzeczka soli wyrobic z tego bardzo gladkie
ciasto, odstawic na ok. 90 min posmarowane z wierzchu olejem i
przykryte wilgotna sciereczka przebic, podzielic na ok, 12 czesci.
kazda z nich uformowac w kulke a nastepnie splaszczyc metoda
"podszczypywania" za obwod (podobno wazne zeby tak wlasnie to
robic), odstawic na 10 minut a nastepnie rozwalkowac na placki i
posypawszy delikatnie maka odstawic przykryte na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzac na pelna moc (tak podali - sadze, ze chodzi o
jakies 250 C), wkladac placki na blaszkach i piec przez 3-4
min, az bardzo napecznieje, placki nie maja sie rumienic, jezeli
tak sie dzieje, nalezy zmniejszyc temoperature Ja tego nie
probowalem, przepisalem z "Wielkiej Ksiegi Chleba". Jak wyprobujesz,
to daj znac jak wyszlo." Przemyslaw Koziarski
|