Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KISZONY CZOSNEK (P)
Date: Tue, 25 Jun 2002 10:19:33 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 74
Message-ID: <af9fm1$940$1@news.tpi.pl>
References: <af9a0l$f3f$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1024999938 9344 217.96.222.87 (25 Jun 2002 10:12:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Jun 2002 10:12:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113912
Ukryj nagłówki
z...@p...onet.pl (anka.k) wrote:
>witam cala grupe pl.rec.kuchnia.kochani potrzebuje
>pomocy , chodzi mi o zdobycie przepisu na kiszony
>czosnek, bardzo mi na tym zalezy , dzieki serdeczne
>anka kusmierska
"Normalnie : kupujesz duużo czosnku, obierasz go albo nie - jak
wolisz. Do tego chrzan i te inn pierdoły ogórkowe co do
kiszenia ogórków się daje. Pakujesz ten czosnek do kamionki, wkładasz
te kopry i chrzany, między czosnek upychasz kilka małych
ogórków gruntowych ( na ścisk. Zalewasz wszystko letnią solanką,
przykrywasz talerzem, na to kamień ( reszta jak przy kiszeniu
ogórków ). Czosneczek wychodzi przepyszny." Ostry
"CZOSNEK W ZALEWIE ZIOŁOWEJ
Przygotowanie:
Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku i
zagotować. Następnie o dcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Zioła
opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja.
Zagotować wino z octem, solą i cukrem. Got ować, mieszając do
rozpuszczenia soli i cukru. Wlać zalewę do słoja do wysok ości 3cm
poniżej krawędzi. Następnie ostrożnie dodać oliwę. Gdy zalewa
ostyg nie słój zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Składniki: 300g młodego czosnku, 1 l osolonego wrzątku, 3-4 duże
gałązki kopru, 3 łyżki cząbru, ? białego wina, 1/8l octu, łyżka
soli, łyżeczka cukru, 1/8l oliwy z oliwek
Mozna to znalezc pod :
http://www.kamis.com.pl/pokaz_przepisy_szczegoly.asp
?id=326
Jola L-L
'Czosnek marynowany. Zagotować po ćwierć litra wody i octu
owocowego (winnego), 2 łyżeczki cukru, 2 goździki i 10 ziarenek
ziela angielskiego. Do wrzątku dodać 25 dag obranych ząbków
czosnku i gotować 3-4 minuty. Przełożyć do słoików, zamknąć, a przed
dodaniem można na wierzch nalać nieco oleju sojowego,
słonecznikowego lub podobnego. Czosnek kiszony Główki czerwonej kapusty
obiera się z wierzchnich uszkodzonych liści. Odrywa się liść po
liści wycinając głąb i grube miejsca. Następnie układa się
warstwę liści kapusty, warstwę czosnku oraz dodaje się do smaku
(ile kto lubi) ulubione aromatyczne przyprawy. I znowu warstwę
liści, czosnku itd. aż napełnimy naczynie." Jacek Zalewski
"Jesli chodzi o kiszenie, to ogolna zasada jest lyzka stolowa
soli na litr cieplej wody, do tego jakies ziola, garbniki
(liscie wisni, chrzanu), czosnek, koper albo kminek plus warzywo. "
Magdalena Bassett
"I jeszcze jeden przepis na czosnek ( Domowe przewory-dodatek
Przyjaciolki - 1999r)
CZOSNEK WYBORNY
10 duzych glowek czosnku
0,75 l wytrawnego, bialego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 lyzek oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
lisc laurowy galazka swiezego estragonu
Wino polaczyc z octem wrzucic sol, cukier, przyprawy,
zagotowac i dodac drobno posiekane listki estragonu.Obrac zabki czosnku
i wrzucac stopniowodo wrzacego wywaru, gotowac 5 min. od
ponownego zawrzenia. Przelac czosnek z wywarem do sloika, odstawic
na 12 godz..Na drugi dzien ponownie doprowadzic do wrzenia i
gotowac 5 min. Ostudzic , odcedzic. Zabki czosnku ulozyc w
sloiczkach , zalac marynata , na koniec do kazdego dodac lyzke oleju.
Hermetycznie zamknac , odstawic w chlodne miejsce. Jak ktos
lubi do marynaty mozna dodac pikantne przyprawy, np. ostra papryke
lub male papryczki chili przekrojone na pol. " Jola L-L
|