Data: 2002-08-10 12:49:46
Temat: Re: Kabaczek = cukinia
Od: "Kamas.hw" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qwax" <...@...q> napisał w wiadomości
news:7659-1028901209@213.17.138.62...
> Na pl.rec.kuchnia powstał problem
>
> Cukinia czy kabaczek - pomożecie rozpoznać (po zjedzeniu ;-))) ) -
> stąd tylko można poopisywać a nie popatrzyć
>
Cytuje mój dawny post.
:-)
Temat:Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
View this article only
Data:2001-02-21 02:58:06 PST
To nie tak! Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i
kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno
kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek
cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka :-)).
Kabaczek od cukini najłatwiej odróżnić na grządce :-)), na straganie
już trudniej, ponieważ wyhodowano wiele ich odmian.
Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej
poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w
jasne cętki.
Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam
faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są
najsmaczniejsze.(na surowo).
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, UIN 14539957
|