Data: 2002-08-10 20:46:11
Temat: Re: Kabaczek = cukinia
Od: s...@s...pl (Tadeusz Smal)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Kamas.hw" <m...@w...pl>
> >
> > Cukinia czy kabaczek - pomożecie rozpoznać (po zjedzeniu ;-))) ) -
> > stąd tylko można poopisywać a nie popatrzyć
> >
>
> To nie tak! Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i
> kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno
> kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek
> cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka :-)).
(...)
> Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam
> faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są
> najsmaczniejsze.(na surowo).
>
> --
> pozdrawiam:-)
> Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
> Gdańsk, UIN 14539957
>
najsmaczniejsze to sa smazone w ciescie same kwiaty
lub ewentualnie kwiat z malenkim zalazkiem owocu
:)
we francji i we wloszech to jest najdrozsza forma dan z tych roslin
:)
koniecznie sprobuj to zrobic
ciasto to maka z woda plus przyprawy
i aby bylo oryginalne smazone na oliwie z oliwek
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
|