Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Zenek" <j...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kajmak Makłowicza
Date: Sat, 28 Dec 2002 23:56:04 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <aula5r$n2q$1@news.tpi.pl>
References: <aul9bl$i8m$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi111.koscierzyna.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041116156 23642 217.96.148.111 (28 Dec 2002 22:55:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 28 Dec 2002 22:55:56 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139947
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aul9bl$i8m$1@news.tpi.pl...
> Witam.
>
> Obejrzałem dziś (nie bez przyjemności) Makłowicza na TVPolonia (odc 9).
> Jednym z przepisów były kruche babeczki z kajmakiem. Niestety ufny swej
> pamięci nie zanotowałem proporcji. To był błąd. Czy ktoś z grupowiczów
> oglądał i zapisał lub poda własny wypróbowany przepis. Nie był to kajmak z
> mleka w puszce lecz z mleka w proszku (przepis na ten z mleka w puszce
> znam). Wdzięczny będę za pomoc.
Ja robię tak:
Do miksera wsypujemy mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy, zalewamy 1
/4 szklanki wrzącej wody i miksujemy. Dodajemy masło i - dla nadania
bardziej zdecydowanego smaku - łyżkę ostudzonego: karmelu albo kawy i znów
miksujemy. Od razu nakładamy na upieczone ciasto i zdobimy. Karmel robimy,
rumieniąc patelni 1-2 łyżki cukru, następnie zalewając go 1/2 szklanki
zimnej lub gorącej wody i zagotowując.
Jednak teki kajmak nie umywa się do kajmaku z mleka płynnego. To tak jak
miód sztuczny ..
--
Zenek
Vesele Vanoce a Stastny Novy Rok 2003! Milujte se a mnozte se!
|