Data: 2011-04-22 16:27:35
Temat: Re: Kaloryczność potrawy
Od: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Witam.
> > Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
>
> Ja mam podobny problem. Np. kaloryczność mięsa podawana przez producenta:
> mięso indycze 450 g - na opakowaniu podane jest 84 kcal / 100 g. Jednak po
> ugotowaniu tegoż mięsa zważyłam je i było go 324 g. I teraz problem: czy mam
> liczyć, że to 324 g x 84 kcal, czy jednak 450 g x 84 kcal? Czy kaloryczność
> mięsa w stanie surowym jest taka sama jak po ugotowaniu w wodzie tylko, bez
> dodatków?
Waga (i kaloryczność) mięsa zmalała gdyż część tłuszczu wytopiła się
i pozostała w wodzie (powstał bulion). Kaloryczność całej zawartości garnka
pozostała bez zmian.
Pozdrawiam
--
Antek Emigrant
http://www.paleodieta.appahost.pl/
Dieta paleolityczna (dieta jaskiniowa) - do tego przystosowała nas ewolucja!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|