Data: 2002-09-26 15:20:18
Temat: Re: Karas czerwony- ???
Od: s...@s...pl (Tadeusz Smal)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Janusz Czapski" <j...@p...pl>
To> > szukaj nie pod haslem karasia czerwonego
> > a karasia zlocistego (carassius auratus auratus)
> > :)
> > jest to ryba bardzo zroznicowana kolorystycznie i plastycznie
> > znanych jest jej az 16 odmian
> > z ktorych najpopularniejsze to
> > welon, kometa,teleskop lwia glowka, ryba jajo itd
> > :)
> > w dobrych warunkach osiaga wielkosc 15 20 cm i wage 100 -300 g
>
> A smaczne to??? W śmietanie trzeba robić???
> Pozdrawiam ;-)
> Janusz
>
osobiscie nie jadlem jeszcze tego karasia zlocistego
ale wydaje mi sie
ze jest on podobny w smaku jak jego brat blizniak
karas srebrzysty popularnie zwany japonczykiem
:)
japonczyki bardzo szybko rosna
sa waleczne ale niezbyt smaczne
a w dodatku
duza glowa i malo miesa na osciach po bokach
praktycznie po sprawieniu niewiele co jest do jedzenia
:(
natomiast nasze karasie sa az slodkie w smaku
mala glowa
bardziej krepa budowa sprawia
ze maja wiecej miesa
:)
karasie srebrzyste po osignieciu ponad 500 g
robia sie oliwkowe
bardzo podobne barwa do naszych karasi
:)
ale stosunkowo latwo jedne odroznic od drugich
japonczyki maja na podgardlu rogowa wyrostki
taka jakby tarke
:)
reasumujac
na karasie w smietanie nadaja sie TYLKO
karas pospolity carassius carassius
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
|