Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kartacze
Date: Mon, 8 Sep 2003 16:52:50 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 95
Sender: v...@o...pl@wl175.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <bji509$idg$1@news.onet.pl>
References: <bjamad$ja2$1@inews.gazeta.pl> <3f58fc50$0$10422$626a54ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Host: wl175.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1063032649 18864 80.50.157.175 (8 Sep 2003 14:50:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Sep 2003 14:50:49 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3718.0
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3718.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172721
Ukryj nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:3f58fc50$0$10422$626a54ce@news.free.fr...
> Niestety Bozenka jest z Wilna a nie Wigier. Pysznosci jednak podawala
> :-)
<ciach>
> Ewcia
Czuje sie wywolana do odpowiedzi ;-)
Wklejam, jako dodatek do kiszki, cepeliny i babke ziemniaczna :-)
******************
Cepeliny
Potrzeba nie wiele składników i trochę cierpliwości :o)
1kg ziemniaków
Kilka łyżek kaszy mannej lub 3-4 ugotowane ziemniaki
sól
Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na jakiś czas.
Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Sok z ziemniaków nie wylewać, a
odstawić i poczekać aż osiądzie krochmal, wtedy wódę zlewamy, a krochmal
wkładamy do masy ziemniaczanej. Również dodajemy sól i kaszę manną lub
zmielone gotowane ziemniaki. To tyle na temat ciasta.
Nadzienie rożne. Najbardziej popularne to mięsne, ale mogą być np.
grzyby, ser, wędlina, usmażony boczek.
Teraz formujemy podłużne (wielkości pięści).... hmm... i tu nie wiem jak
to nazwać... coś w rodzaju pyz, nadziewane naszym farszem. Na bieżąco
nasze cepeliny wrzucamy do gotującej się już posolonej wody (UWAGA!!!
woda powinna cały czas się gotować, inaczej cepeliny się rozpadną).
Gotujemy ok 30 min. ostrożnie mieszając co jakiś czas. Sparawdzić, czy
już gotowe, najlepiej na żywca, tzn. wyjmując jeden i próbując.
Sos do tego:
Pokroić słoninkę lub boczek i cebulkę usmażyć, ma być duuużo tłuszczyku
(wiem niezdrowe, ale dobre) do tego dodać duuużo śmietany. Takim
sosikiem polewa się cepeliny mniammm, mniammmm.....
Nadzienia:
1. Mięsne - to zwykle przyprawione mielone, może być z dodatkiem łyżki
śmietany i gotowanego ziemniaka.
2.Serowe:
300 gr. sera białego
1 jajko
1 łyżka śmietany
20 gr. drobno pokrojonej i usmażonej słoninki
20 gr. masła
1/2 łyżeczki mięty
sól
Źródło: Przepis rodzinny
**************************************
Kugelis - Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów
też jest mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale
można zrobić z wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.
1 kg ziemniakow
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
sól, majeranek.
Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać
mąkę, wbić jajka i wrzycić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub
słoninkę pokroię dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi
wytopić się trochę tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do
masy ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze
ziemniaki. Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.
Sos:
Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać
śmietanę lub twaróg.
Źródło: Przepis rodzinny
****************************
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|