Strona główna Grupy pl.misc.dieta Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 48


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2004-08-07 11:13:24

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km w wiadomości news:cf2cvr$570$1@inews.gazeta.pl pisze:

> Wiesz, ja Cie nie probuje do niczego przekonywac ani zbawiac na sile. Dla
> mnie mozesz jesc cukier torbami.

Odnioslem sie do miodu i wegetarian. Znam kilka ciekawszych i zdrowszych
sposobow wydania 20, 30 czy 40 zl niz kupno sloika z kilogramem pszczelich
wydzielin :)

--
Niech sobie buduja piramidy jakie im sie podoba. Ich podstawy j tak z czsem beda
wyplukane i zastapione przez tluszcze zwierzece jak w diecie optymalnej, ktora jest
oparta na wzorcu mleka matki karmiacej. Potwierdzeniem czego jest Biblia. Caly
tluszcz i nerki z baranka dla kaplanow, a dla synow Izraela (czyli dla holoty)
MANNA. - [Kangur]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2004-08-07 11:15:38

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):

> Co mianowicie daje?

Co daje miod?! http://www.resmedica.pl/zdart11983.html



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2004-08-07 11:17:17

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):

> Co mianowicie daje?

I jeszcze to:

http://www.teletronik.com.pl/jaszczyk/leki.htm

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2004-08-07 11:43:16

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Karolina \"duszołap\" Matuszewska" <g...@i...wytnij.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km wrote:

>>Co mianowicie daje?
>
> Co daje miod?! http://www.resmedica.pl/zdart11983.html

Ok, ale jest bardzo długa droga od "miód działa na gronkowca złocistego"
do "miodem można leczyć zakażenie gronkowcem złocistym". Słyszałeś o
tym, żeby ktoś wyleczył miodem gruźlicę albo zapalenie dróg oddechowych
wywołane przez Klebsiella pneumonie?
Za to ciekawi mnie, dlaczego artykuł uporczywie milczy nt. zawartości
grzybów lub innych alergenów w miodzie.


Pozdrawiam,
Karola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2004-08-07 12:08:56

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km w wiadomości news:cf2dfl$6md$1@inews.gazeta.pl pisze:

> Zobacz sklad miodu: http://www.resmedica.pl/zdart9983.html
>
> Czy mozesz to samo powiedziec o skladzie cukru? Chyba tylko to ile ma
> procent cukru w cukrze ;)

Dobry nierafinowany cukier trzcinowy tez moze pochwalic sie zawartoscia
czegos ponad sacharoze. Nie powinno to byc jednak argumentem za tym, by
zjadac go w jakichs wiekszych ilosciach. Podobnie ma sie sprawa z miodem
IMHO.

--
Białka są tylko otoczką żółtka, tak jak wody płodowe u kobiety. Wody odchodzą a życie
pozostaję. Jeszcze nikt nie zagospodarował wody kobiece. - Karol Braniek [Morgano]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2004-08-07 15:40:25

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):
Wiesz, idac Twoim tropem myslenia mozna chyba wszystko podwazyc. Tylko po co
walczyc z dobrym wplywem miodu na czlowieka?

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2004-08-07 15:43:45

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):

> Dobry nierafinowany cukier trzcinowy tez moze pochwalic sie zawartoscia
> czegos ponad sacharoze. Nie powinno to byc jednak argumentem za tym, by
> zjadac go w jakichs wiekszych ilosciach. Podobnie ma sie sprawa z miodem
> IMHO.

Nigdzie nie zalecalam zajadania wielkich ilosci miodu. A miod
przeciwstawialam CUKROWI BIALEMU.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2004-08-07 16:12:35

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Karolina \"duszołap\" Matuszewska" <g...@i...wytnij.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km wrote:

> Wiesz, idac Twoim tropem myslenia mozna chyba wszystko podwazyc. Tylko po co
> walczyc z dobrym wplywem miodu na czlowieka?

To Ty zakładasz, że ten dobry wpływ istnieje. Ja to kwestionuję. Cały
ten dobroczynny wpływ miodu to po prostu "moja babcia stosowała, babcia
babci i babcia babci babci też, więc to nie może być złe". A jak wiadomo
"kiedyś" wszystko było lepsze, większe itd. Tymczasem miód to głównie
sacharoza rozłożona przez amylazę do cukrów prostych. Sacharoza to
cukier "cukierniczkowy", czyli ta Twoja biała śmierć, a amylaza to jeden
z enzymów hydrolitycznych występujących w przewodzie pokarmowym
człowieka. Krótko mówiąc -- miód to taki cukier, który przeżuła i
wypluła pszczoła.


Pozdrawiam,
Karola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2004-08-07 16:30:58

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km w wiadomości news:cf2tbh$kui$1@inews.gazeta.pl pisze:

>> Dobry nierafinowany cukier trzcinowy tez moze pochwalic sie zawartoscia
>> czegos ponad sacharoze. Nie powinno to byc jednak argumentem za tym, by
>> zjadac go w jakichs wiekszych ilosciach. Podobnie ma sie sprawa z miodem
>> IMHO.
>
> Nigdzie nie zalecalam zajadania wielkich ilosci miodu. A miod
> przeciwstawialam CUKROWI BIALEMU.

Ok, ale zastanow sie teraz, jaka jest roznica miedzy zjadaniem 10 czy 20
gram bialego cukru (jedna czy dwie herbatki poslodzone 2 lyzeczkami cukru),
a ta sama iloscia miodu? Skutki watpliwe, zarowno te negatywne zwiazane z
cukrem, jak i pozytywne, odnoszace sie do miodu. Z kolei wypieki z miodem
nie za bardzo, bo podobno cos tam szkodliwego moze sie wydzielac (nie wiem
co, nie sprawdzalem). Jakis sens zamiana moze miec jedynie w przypadkach
patologicznych, kiedy ktos faktycznie zazywa substancji slodzacej lyzkami.
IMO oczywiscie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2004-08-08 07:16:53

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):

> To Ty zakładasz, że ten dobry wpływ istnieje. Ja to kwestionuję.

No coz, postawa skrajnie racjonalistyczna istotnie nie dopuszcza efektywnosci
medycyny naturalnej:)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moja dieta part 2
Informacja do GRUPY
MM-troche pozmienialam i chudne:-)
Chemioterapia
stepper

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »