« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2004-08-07 11:13:24
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km w wiadomości news:cf2cvr$570$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Wiesz, ja Cie nie probuje do niczego przekonywac ani zbawiac na sile. Dla
> mnie mozesz jesc cukier torbami.
Odnioslem sie do miodu i wegetarian. Znam kilka ciekawszych i zdrowszych
sposobow wydania 20, 30 czy 40 zl niz kupno sloika z kilogramem pszczelich
wydzielin :)
--
Niech sobie buduja piramidy jakie im sie podoba. Ich podstawy j tak z czsem beda
wyplukane i zastapione przez tluszcze zwierzece jak w diecie optymalnej, ktora jest
oparta na wzorcu mleka matki karmiacej. Potwierdzeniem czego jest Biblia. Caly
tluszcz i nerki z baranka dla kaplanow, a dla synow Izraela (czyli dla holoty)
MANNA. - [Kangur]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2004-08-07 11:15:38
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):
> Co mianowicie daje?
Co daje miod?! http://www.resmedica.pl/zdart11983.html
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2004-08-07 11:17:17
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):
> Co mianowicie daje?
I jeszcze to:
http://www.teletronik.com.pl/jaszczyk/leki.htm
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2004-08-07 11:43:16
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km wrote:
>>Co mianowicie daje?
>
> Co daje miod?! http://www.resmedica.pl/zdart11983.html
Ok, ale jest bardzo długa droga od "miód działa na gronkowca złocistego"
do "miodem można leczyć zakażenie gronkowcem złocistym". Słyszałeś o
tym, żeby ktoś wyleczył miodem gruźlicę albo zapalenie dróg oddechowych
wywołane przez Klebsiella pneumonie?
Za to ciekawi mnie, dlaczego artykuł uporczywie milczy nt. zawartości
grzybów lub innych alergenów w miodzie.
Pozdrawiam,
Karola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2004-08-07 12:08:56
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km w wiadomości news:cf2dfl$6md$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Zobacz sklad miodu: http://www.resmedica.pl/zdart9983.html
>
> Czy mozesz to samo powiedziec o skladzie cukru? Chyba tylko to ile ma
> procent cukru w cukrze ;)
Dobry nierafinowany cukier trzcinowy tez moze pochwalic sie zawartoscia
czegos ponad sacharoze. Nie powinno to byc jednak argumentem za tym, by
zjadac go w jakichs wiekszych ilosciach. Podobnie ma sie sprawa z miodem
IMHO.
--
Białka są tylko otoczką żółtka, tak jak wody płodowe u kobiety. Wody odchodzą a życie
pozostaję. Jeszcze nikt nie zagospodarował wody kobiece. - Karol Braniek [Morgano]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2004-08-07 15:40:25
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):
Wiesz, idac Twoim tropem myslenia mozna chyba wszystko podwazyc. Tylko po co
walczyc z dobrym wplywem miodu na czlowieka?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2004-08-07 15:43:45
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> Dobry nierafinowany cukier trzcinowy tez moze pochwalic sie zawartoscia
> czegos ponad sacharoze. Nie powinno to byc jednak argumentem za tym, by
> zjadac go w jakichs wiekszych ilosciach. Podobnie ma sie sprawa z miodem
> IMHO.
Nigdzie nie zalecalam zajadania wielkich ilosci miodu. A miod
przeciwstawialam CUKROWI BIALEMU.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2004-08-07 16:12:35
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km wrote:
> Wiesz, idac Twoim tropem myslenia mozna chyba wszystko podwazyc. Tylko po co
> walczyc z dobrym wplywem miodu na czlowieka?
To Ty zakładasz, że ten dobry wpływ istnieje. Ja to kwestionuję. Cały
ten dobroczynny wpływ miodu to po prostu "moja babcia stosowała, babcia
babci i babcia babci babci też, więc to nie może być złe". A jak wiadomo
"kiedyś" wszystko było lepsze, większe itd. Tymczasem miód to głównie
sacharoza rozłożona przez amylazę do cukrów prostych. Sacharoza to
cukier "cukierniczkowy", czyli ta Twoja biała śmierć, a amylaza to jeden
z enzymów hydrolitycznych występujących w przewodzie pokarmowym
człowieka. Krótko mówiąc -- miód to taki cukier, który przeżuła i
wypluła pszczoła.
Pozdrawiam,
Karola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2004-08-07 16:30:58
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km w wiadomości news:cf2tbh$kui$1@inews.gazeta.pl pisze:
>> Dobry nierafinowany cukier trzcinowy tez moze pochwalic sie zawartoscia
>> czegos ponad sacharoze. Nie powinno to byc jednak argumentem za tym, by
>> zjadac go w jakichs wiekszych ilosciach. Podobnie ma sie sprawa z miodem
>> IMHO.
>
> Nigdzie nie zalecalam zajadania wielkich ilosci miodu. A miod
> przeciwstawialam CUKROWI BIALEMU.
Ok, ale zastanow sie teraz, jaka jest roznica miedzy zjadaniem 10 czy 20
gram bialego cukru (jedna czy dwie herbatki poslodzone 2 lyzeczkami cukru),
a ta sama iloscia miodu? Skutki watpliwe, zarowno te negatywne zwiazane z
cukrem, jak i pozytywne, odnoszace sie do miodu. Z kolei wypieki z miodem
nie za bardzo, bo podobno cos tam szkodliwego moze sie wydzielac (nie wiem
co, nie sprawdzalem). Jakis sens zamiana moze miec jedynie w przypadkach
patologicznych, kiedy ktos faktycznie zazywa substancji slodzacej lyzkami.
IMO oczywiscie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2004-08-08 07:16:53
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):
> To Ty zakładasz, że ten dobry wpływ istnieje. Ja to kwestionuję.
No coz, postawa skrajnie racjonalistyczna istotnie nie dopuszcza efektywnosci
medycyny naturalnej:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |