« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-03-20 03:32:32
Temat: Re: Kisiel w USA"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote in message
news:UYCLh.10278$Hb2.6519@trndny02...
> W wielu supermarketach i sklepach z organic food jest potato starch (maka
> ziemniaczna) choc do gotowania wole corn starch.
widac za malo szukalam. ja tam wole polska :))
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-03-20 04:12:44
Temat: Re: Kisiel w USADziekuje za wszystkie wypowiedzi, nie spodziewalem sie ze kisiel narobi tyle
"zamieszania" na grupie:)
Pozdrawiam
Jacek
(aktualnie Silver Spring Maryland) - blisko Waszyngtonu :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-03-20 07:24:41
Temat: Re: Kisiel w USA z zurawin, bez makiDnia Mon, 19 Mar 2007 14:50:57 -0700, Magdalena Bassett napisał(a):
> Zurawiny rozgotowac w wodzie, az popekaja. Przetrzec przez sito, czy
> nawet durszlak, do garnka, dodac cukier i zagotowac do pelnego wrzenia.
> Tak gotowac 1 minute, przelac do malych miseczek czy jednego wiekszego
> naczynia i odstawic do wystygniecia. Po wystygnieciu kisiel jest gesty i
> zawiesisty, ale zdecydowanie jest kisielem.
Z ostatnim zdaniem sie nie zgodzę - to jest galaretka a nie kisiel.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-03-20 08:29:58
Temat: Re: Kisiel w USA z zurawin, bez makiIn article <eto27p$kr5$1@opal.futuro.pl>,
jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> wrote:
> Dnia Mon, 19 Mar 2007 14:50:57 -0700, Magdalena Bassett napisał(a):
>
> > Zurawiny rozgotowac w wodzie, az popekaja. Przetrzec przez sito, czy
> > nawet durszlak, do garnka, dodac cukier i zagotowac do pelnego wrzenia.
> > Tak gotowac 1 minute, przelac do malych miseczek czy jednego wiekszego
> > naczynia i odstawic do wystygniecia. Po wystygnieciu kisiel jest gesty i
> > zawiesisty, ale zdecydowanie jest kisielem.
>
> Z ostatnim zdaniem sie nie zgodzę - to jest galaretka a nie kisiel.
Zdecydowanie tak.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-03-20 14:16:49
Temat: Re: Kisiel w USA OT"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etng8k$rj6$1@news.onet.pl...
> Dziekuje za wszystkie wypowiedzi, nie spodziewalem sie ze kisiel narobi tyle
> "zamieszania" na grupie:)
>
> Pozdrawiam
> Jacek
> (aktualnie Silver Spring Maryland) - blisko Waszyngtonu :)
Jakes w Silver Spring to zapytaj w polskim kosciele (tyz w Silver Spring) o polskie
sklepy w okolicach - tam Ci wszystko powiedza.
--
><eM eL><
"Grove giveth and Gates taketh away"
--Bob Metcalfe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-03-20 14:49:20
Temat: Re: Kisiel w USA OT"eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote in message
news:l1SLh.8009$FS5.1788@trndny09...
> Jakes w Silver Spring to zapytaj w polskim kosciele (tyz w Silver Spring)
> o polskie sklepy w okolicach - tam Ci wszystko powiedza.
tam to juz nawet bedzie i Kisiel z torebki :)
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-03-20 15:20:29
Temat: Re: Kisiel w USA OT
"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:etos9f$jjo$1@news.onet.pl...
> "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote in message
> news:l1SLh.8009$FS5.1788@trndny09...
>
> > Jakes w Silver Spring to zapytaj w polskim kosciele (tyz w Silver
Spring)
> > o polskie sklepy w okolicach - tam Ci wszystko powiedza.
>
> tam to juz nawet bedzie i Kisiel z torebki :)
>
> iwon(K)a
Masz wypróbowanych dawców?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-03-20 18:26:35
Temat: Re: Kisiel w USA z zurawin, bez makijureq wrote:
> Dnia Mon, 19 Mar 2007 14:50:57 -0700, Magdalena Bassett napisał(a):
>
>
>>Zurawiny rozgotowac w wodzie, az popekaja. Przetrzec przez sito, czy
>>nawet durszlak, do garnka, dodac cukier i zagotowac do pelnego wrzenia.
>>Tak gotowac 1 minute, przelac do malych miseczek czy jednego wiekszego
>>naczynia i odstawic do wystygniecia. Po wystygnieciu kisiel jest gesty i
>>zawiesisty, ale zdecydowanie jest kisielem.
>
>
> Z ostatnim zdaniem sie nie zgodzę - to jest galaretka a nie kisiel.
Mozesz sie nie zgadzasz, ile chcesz, ale jest to kisiel. W galaretce
jest zelatyna, w tym kisielu tylko naturalna pektyna. Poza tym ten
kisiel jest w stanie polplynnym, nie stalym, jak galaretka.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2007-03-20 18:40:54
Temat: Re: Kisiel w USA z zurawin, bez maki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13009queftqef02@corp.supernews.com...
> jureq wrote:
>
> > Dnia Mon, 19 Mar 2007 14:50:57 -0700, Magdalena Bassett napisał(a):
> >
> >
> >>Zurawiny rozgotowac w wodzie, az popekaja. Przetrzec przez sito, czy
> >>nawet durszlak, do garnka, dodac cukier i zagotowac do pelnego wrzenia.
> >>Tak gotowac 1 minute, przelac do malych miseczek czy jednego wiekszego
> >>naczynia i odstawic do wystygniecia. Po wystygnieciu kisiel jest gesty i
> >>zawiesisty, ale zdecydowanie jest kisielem.
> >
> >
> > Z ostatnim zdaniem sie nie zgodzę - to jest galaretka a nie kisiel.
>
>
> Mozesz sie nie zgadzasz, ile chcesz, ale jest to kisiel. W galaretce
> jest zelatyna, w tym kisielu tylko naturalna pektyna. Poza tym ten
> kisiel jest w stanie polplynnym, nie stalym, jak galaretka.
>
> MB
Kisiel ma dodatek mąki - zawsze, mimo, że także żeluje na zimno jak
żelatyna, czy pektyny roślinne - z cytrusów, porzeczek, jabłek...
Kisiele można spożywać na gorąco i na zimno - polane syropem, sokiem,
mlekiem, śmietaną lub bitą śmietaną...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2007-03-20 18:41:32
Temat: Re: Kisiel w USA z zurawin, bez makiMagdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):
> Mozesz sie nie zgadzasz, ile chcesz, ale jest to kisiel. W galaretce
> jest zelatyna, w tym kisielu tylko naturalna pektyna. Poza tym ten
> kisiel jest w stanie polplynnym, nie stalym, jak galaretka.
Teraz to ty nie masz racji :-) Bo skąd bierze się żelatyna w galaretce z
czarnej porzeczki albo każdej innej owocowej przygotowywanej jak dżem, tyle
że z soku owocowego?
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |