« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-04 15:09:41
Temat: Re: Kluski z makiemCzy to nie byla tzw kutia??
Wydaje mi sie ze tak. przepis na kutie widzialam tutaj niedawno na liscie.
Jest tez na stronie http://www.kuchnia.3miasto.pl/2525.htm. Tyle tylko ze
zamiast
makaronu uzyta jest pszenica. Kiedys jadlam cos takiego u kolezanki ktora
pochodzi z Lublina.
Wydaje mi sie, ze jest to potrawa ze wschodnich zakatkow Polski.
Ania
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:3A2C3880.E525724B@west.net...
> Dawno temu u dalekich krewnych jadlam w Wigilie kluski z makiem. Czy
> ktos moglby mnie oswiecic, z jakich okolic jest ta potrawa i jak sie ja
> robi? Dla wyjasnienia podaje, ze bylo to cos w rodzaju nadzienia do
> makowca wymieszane z malymi kluskami, ktore byly jakos nieregularne.
> Dzieki
> Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-05 00:36:16
Temat: Kluski z makiemDawno temu u dalekich krewnych jadlam w Wigilie kluski z makiem. Czy
ktos moglby mnie oswiecic, z jakich okolic jest ta potrawa i jak sie ja
robi? Dla wyjasnienia podaje, ze bylo to cos w rodzaju nadzienia do
makowca wymieszane z malymi kluskami, ktore byly jakos nieregularne.
Dzieki
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 01:04:13
Temat: Re: Kluski z makiemMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
MB=> Dawno temu u dalekich krewnych jadlam w Wigilie kluski z makiem. Czy
MB=> ktos moglby mnie oswiecic, z jakich okolic jest ta potrawa i jak sie ja
MB=> robi? Dla wyjasnienia podaje, ze bylo to cos w rodzaju nadzienia do
MB=> makowca wymieszane z malymi kluskami, ktore byly jakos nieregularne.
MB=> Dzieki
'Makiełki', bo tak się w mojej rodzinie mówi na tę potrawę pochodzą chyba z
wielkopolski (cała moja rodzina stamtąd pochodzi, stąd moje przypuszczenie).
Wykonuje się je bajecznie prosto - robi się - znów - w mojej rodzine zwane
'łyżkąkładzionymi' kluski - mąka, woda, nieco soli i opcjonalnie jajko,
chociaż moim zdaniem z jajkiem są nieco zbyt twarde. Wszystko mieszamy w
takich proporcjach, aby uzyskać dość gęstą, niezbyt słoną, niekoniecznie
idealnie gładką masę. W garnku gotujemy wodę. Ustawiamy się z miską z
ciastem nad garnkiem i odkrawając łyżką kawałki (niewielkie) ciasta, wrzucamy
je do wrzącej wody. Stąd te nieregularne kształty. Gotowe są praktycznie
natychmiast jak skończysz wrzucać całe ciasto.
Odcedzasz kluski, mieszasz je z makiem - dokładnie takim samym jak używa się
do pieczenia makowca - zmielonym trzykrotnie, podpieczonym z miodem i dużą
ilością bakali najróżniejszej maści. Można podawać na ciepło, można
schłodzić i podawać na zimno. Potrawa bardzo lubiana przez dzieci.
Słyszałem też o odmianie makiełek w których kluski zasępował drobno
pokrojony w kostkę chleb (ale niebardzo potrafię sobie wyobrazić ten mak
przyklejający się do takiego chleba) i - to chyba wersja kogoś z Warszawskim
rodowodem - makaron (chyba w tych okolicach mówi się na grubszy makaron -
kluski, prawda?).
Polecam tę potrawę na wigilijny stół - zazwyczaj stanowi podstawę mojej
wieczerzy wigilijnej ;>
Kuba
--
Jakub Klausa, JK762-RIPE, j...@b...pl
* <mishania> ubit' legche [chem prokormit'] *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 01:26:39
Temat: Re: Kluski z makiem
----------
In article <90heud$psc$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>, Jakub Klausa
<j...@b...pl> wrote:
> Słyszałem też o odmianie makiełek w których kluski zasępował drobno
> pokrojony w kostkę chleb (ale niebardzo potrafię sobie wyobrazić ten mak
> przyklejający się do takiego chleba) i - to chyba wersja kogoś z Warszawskim
> rodowodem - makaron (chyba w tych okolicach mówi się na grubszy makaron -
> kluski, prawda?).
>
W moim domu przygotowywuje sie makielki z drobno pokrojonej w kostke bulki
oraz z maku wg przepisu poprzednika. A ma rodzina tez pochodzi z
Wielkopolski
Pzdr
Przemo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 07:23:01
Temat: Re: Kluski z makiemPodaje przepis z "Kuchni 12/1999"
KLUSKI Z MAKIEM
masa makowa:
1 1/2 szkl, maku, 3 szkl mleka, 1 szkl.miodu, 5 dag posiekanych orzechow,
5 dag posiekanych migdalow, 15 dag rodzynek, 5 dag posiekanej skorki
pomaranczowej, 1 kieliszek rumu
Pzygotowac mase:
mak oplukac, osaczyc, zalac wrzacym mlekiem i gotowac 30min. Odcedzic,
ostudzic, zemlec trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Miod rozpuscic,
dodac mak i smazyc 5 min., nastepnie dodac bakalie i smazyc jeszcze 3 min.
Na koniec dodac rum i wymieszac. Polaczyc z kluskami i podawac na zimno.
Podaja tez przepis na kluski. Jesli chcesz, to g potem wklepie.
Ela
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:3A2C3880.E525724B@west.net...
> Dawno temu u dalekich krewnych jadlam w Wigilie kluski z makiem. Czy
> ktos moglby mnie oswiecic, z jakich okolic jest ta potrawa i jak sie ja
> robi? Dla wyjasnienia podaje, ze bylo to cos w rodzaju nadzienia do
> makowca wymieszane z malymi kluskami, ktore byly jakos nieregularne.
> Dzieki
> Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 07:35:56
Temat: Re: Kluski z makiemWitam wszystkich grupowiczow.
Czytam grupe juz dosyc długo, ale to jest moj debiut w wypowiedziach :-))
Użytkownik "Przemo P" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:90hg2c$reo$1@news.tpi.pl...
(...)
> W moim domu przygotowywuje sie makielki z drobno pokrojonej w kostke bulki
> oraz z maku wg przepisu poprzednika. A ma rodzina tez pochodzi z
> Wielkopolski
U nas robi sie to troche inaczej (moja rodzina pochodzi ze Slaska).
Zmielony mak gotuje się w mleku z duza iloscia bakalii i roznych "przypraw".
Potem w naczyniu uklada sie warstwami: plasterki bulki i zalewa sie masa
makowa.
I znowu bulka i znowu mak itd.
Mleko wsiaka w bulke, dzieki czemu nie jest ona sucha.
Mmmmmm, pychotka.
--
Pozdrawiam
Jola
-----------------
GG# 12446
ICQ# 94401113
"Jeśli sądzisz (...) że w dobie komputerów
sztuka czytania zanikła, zwlaszcza wśród dzieci,
to niezawodny znak, że jesteś MUGOLEM!"
("Time" 4 października 1999)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 08:17:39
Temat: Re: Kluski z makiemUżytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3A2C3880.E525724B@west.net...
> Dawno temu u dalekich krewnych jadlam w Wigilie kluski z makiem. Czy
> ktos moglby mnie oswiecic, z jakich okolic jest ta potrawa i jak sie ja
> robi? Dla wyjasnienia podaje, ze bylo to cos w rodzaju nadzienia do
> makowca wymieszane z malymi kluskami, ktore byly jakos nieregularne.
> Dzieki
> Magdalena Bassett
Witaj,
nie wiem skad pochodza kluski z makiem, ale po raz pierwszy spotkalam sie z
nimi gdy moja siostra wyszla za maz za gorala z Zakopanego. Natomiast w
naszej rodzinie swiat bez kutii nie byloby wcale.
Oba przepisy znajduja sie na mojej stronie:
- kluski - http://skrzacik.mega.com.pl/desery.html#kluski
- kutia - http://skrzacik.mega.com.pl/kutia.html
zycze smacznego oraz wesolych i w zdrowiu Swiat
skrzacik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 08:27:16
Temat: Re: Kluski z makiemJola wrote:
> > W moim domu przygotowywuje sie makielki z drobno pokrojonej w kostke bulki
> > oraz z maku wg przepisu poprzednika. A ma rodzina tez pochodzi z
> > Wielkopolski
> U nas robi sie to troche inaczej (moja rodzina pochodzi ze Slaska).
> [...]
> Potem w naczyniu uklada sie warstwami: plasterki bulki i zalewa sie masa
> makowa.
> I znowu bulka i znowu mak itd.
> Mleko wsiaka w bulke, dzieki czemu nie jest ona sucha.
I tej wersji ma to nazwe makówki.
Mala uwaga: w moim domu mak robi sie tak jak do ciasta makowego,
natomiast bulke poktojona w plastry moczy sie przed ulozeniem w lekko
slodzonym mleku - nie musi ona pozniej nasiakac mlekiem z maku a makowki
sa od razu jest gotowe do jedzienia.
Kiedys jadlem tez kutie w dwoch wersjach - generalnie w smaku podobne do
makowek.
Z tego co slyszalem, to makielki tez maja smak podobny do slaskich
makowek.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek K. :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 09:12:11
Temat: Re: Kluski z makiem
Witam!
> Dawno temu u dalekich krewnych jadlam w Wigilie kluski z makiem. Czy
> ktos moglby mnie oswiecic, z jakich okolic jest ta potrawa i jak sie ja
> robi? Dla wyjasnienia podaje, ze bylo to cos w rodzaju nadzienia do
> makowca wymieszane z malymi kluskami, ktore byly jakos nieregularne.
Male kladzione kluseczki + masa makowa (przepis podaje Ela (dzieki sprawdze
czym sie rozni od "rodzinnego" przepisu). A co do pochodzenia potrawy to
jest to potrawa lubelska.
Pozdrawiam
PiotrF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-05 10:34:20
Temat: Re: Kluski z makiem
Ja znam:
1. makiełki wg w/w przepisów
2. Kluski z makiem - makaron jak na łazanki, mielony mak, migdały, parzone
rodzynki + miód
3. Kutia - moim zdaniem najlepsza
Oczyszczona i ugotowana pszenica (ostatnio można kupić w warzywniakach
specjalnie spreparowane ziarno jak kasze, jest miększe i mniej męczy przy
żuciu); sparzone orzechy, migdały, rodzynki; sparzony mlekiem i zmielony
mak; suszone owoce; miód.
Wszystkie składniki należy wymieszać i odpowiednio gładką konsystencję i
słodkość uzyskuje się dzięki dodaniu miodu. Orzeźwiającą nutkę można uzyskać
jeżeli bezpośrednio przed podaniem doda się do kutii kawałki świeżych
mandarynek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |