« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-20 18:47:21
Temat: Re: Kolorowy ryzUżytkownik "Oleńka" <o...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:b5fhg3$m3v$1@opat.biskupin.wroc.pl
|| W czym ugotowac ryz zeby byl czerwony albo zolty?
| Żółty - z kurkumą.
| Czerwony - np. pod koniec gotowania dodać sok buraczany.
Pewnie zależy z czym będzie ten ryż, ale prościej (i smaczniej) chyba dodać curry :).
--
Pozdrawiam
Ewa [e...@i...pl]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-21 17:14:05
Temat: Kolorowy ryzW czym ugotowac ryz zeby byl czerwony albo zolty?
dzieki za info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 17:31:33
Temat: Re: Kolorowy ryz> W czym ugotowac ryz zeby byl czerwony albo zolty?
Żółty - z kurkumą.
Czerwony - np. pod koniec gotowania dodać sok buraczany.
O.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 19:14:55
Temat: Re: Kolorowy ryzŻółty będzie z szafranem
Aguś
Użytkownik "Vejza" <egluglu@no_spamming_this_box.inetia.pl> napisał w
wiadomości news:5696-1048272554@as1-239.starogard.dialup.inetia
.pl...
Użytkownik "Oleńka" <o...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:b5fhg3$m3v$1@opat.biskupin.wroc.pl
|| W czym ugotowac ryz zeby byl czerwony albo zolty?
| Żółty - z kurkumą.
| Czerwony - np. pod koniec gotowania dodać sok buraczany.
Pewnie zależy z czym będzie ten ryż, ale prościej (i smaczniej) chyba dodać
curry :).
--
Pozdrawiam
Ewa [e...@i...pl]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 20:00:09
Temat: Re: Kolorowy ryz> || W czym ugotowac ryz zeby byl czerwony albo zolty?
> | Żółty - z kurkumą.
> Pewnie zależy z czym będzie ten ryż, ale prościej (i smaczniej) chyba
dodać
> curry :).
A nie kojarzy Ci się nazwa curry z kurkumą? :)
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 20:14:34
Temat: Re: Kolorowy ryzUżytkownik "Oleńka" <o...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:b5fq6o$f85$1@opat.biskupin.wroc.pl
| A nie kojarzy Ci się nazwa curry z kurkumą? :)
Jakoś tak... nie :*(. Ale wiem, że mi zawsze czerwone po curry wychodzi. Może ma to
coś wspólnego z elektrycznym garnkiem do ryżu, który wieki temu dostałam od pewnego
japończyka. Zdążył już trochę przyrdzewieć ;).
--
Pozdrawiam
Ewa [e...@i...pl]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 20:34:22
Temat: Re: Kolorowy ryz
Użytkownik "Oleńka" <o...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:b5fq6o$f85$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> >
> > Pewnie zależy z czym będzie ten ryż, ale prościej (i smaczniej) chyba
> dodać
> > curry :).
>
> A nie kojarzy Ci się nazwa curry z kurkumą? :)
a przypadkiem kurkuma nie jest jest skladnikiem curry?
--
Pozdrawiam cieplutko
"agatonek"czyli Agata Mryczko
a...@g...univ.gda.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 21:21:51
Temat: Re: Kolorowy ryzWlasnie!
Na zolto najlepiej curcuma, ktora jest podstawowym skladnikiem curry.
Monika
"Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b5fsv8$onq$2@korweta.task.gda.pl...
>
> Użytkownik "Oleńka" <o...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
> news:b5fq6o$f85$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> > >
> > > Pewnie zależy z czym będzie ten ryż, ale prościej (i smaczniej) chyba
> > dodać
> > > curry :).
> >
> > A nie kojarzy Ci się nazwa curry z kurkumą? :)
>
> a przypadkiem kurkuma nie jest jest skladnikiem curry?
>
>
> --
> Pozdrawiam cieplutko
> "agatonek"czyli Agata Mryczko
> a...@g...univ.gda.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-21 22:06:07
Temat: Re: Kolorowy ryzMonika Biermann wrote:
> Wlasnie!
> Na zolto najlepiej curcuma, ktora jest podstawowym skladnikiem curry.
> Monika
>> > >
>> > > Pewnie zale?y z czym b?dzie ten ry?, ale pro?ciej (i smaczniej) chyba
>> > doda?
>> > > curry :).
>> >
>> > A nie kojarzy Ci si? nazwa curry z kurkum?? :)
>>
>> a przypadkiem kurkuma nie jest jest skladnikiem curry?
zostawię poszatkowane wiadomości: miłe panie, proszę pisać po kolei, od góry
do dołu, bo się sałatka śledziowo-kiślowa robi.
Co do meritum, to curry jest to nazwa potrawy, nie przyprawy. Czyta się to
jako kari. Tam wcale nie musi być kurkumy. Na ogół jednak jest ;-)
Curry kupowane w sklepach, to właściwie mieszanka do wyrobu curry, taka
"gotowizna zasłupowa", ożyło toto jednak własnym życiem, np. jako dodatek
do keczupu.
A curry już widziałem od czerwonego do zielonego ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-22 08:21:48
Temat: Re: Kolorowy ryz
>
> Co do meritum, to curry jest to nazwa potrawy, nie przyprawy. Czyta się to
> jako kari. Tam wcale nie musi być kurkumy. Na ogół jednak jest ;-)
>
> Curry kupowane w sklepach, to właściwie mieszanka do wyrobu curry, taka
> "gotowizna zasłupowa", ożyło toto jednak własnym życiem, np. jako dodatek
> do keczupu.
> A curry już widziałem od czerwonego do zielonego ;-)
>
> Waldek
>
> Co do meritum, to curry jest to nazwa potrawy, nie przyprawy. Czyta się to
> jako kari. Tam wcale nie musi być kurkumy. Na ogół jednak jest ;-)
>
> Curry kupowane w sklepach, to właściwie mieszanka do wyrobu curry, taka
> "gotowizna zasłupowa", ożyło toto jednak własnym życiem, np. jako dodatek
> do keczupu.
> A curry już widziałem od czerwonego do zielonego ;-)
>
> Waldek
Nie napisalam, za wylacznie, tylko i ze musi byc, bo sama jeszcze tego nigdy
nie robilam.
Znam curry jako przyprawe, ktora sklada sie z roznych skladnikow (mi.
Kurkuma/curcuma).
A co masz na mysli mowiac, ze curry to potrawa? Chyba nie sam proszek?
Co do kolorow, to moge to sobie wyobrazic. W zaleznosci jak jest curry
zrobione, jakie ilosci skladnikow sie wezmie, bedzie inny kolor. To jest
pewnie tak jak z polskim bigosem: ile gospodyn - tyle przepisow :-)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |