Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kotleciki z jajek gotowanych

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kotleciki z jajek gotowanych

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-06 23:29:59

Temat: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Kochani,

Dajcie mi przepis na takowe, co by/coby (razem czy osobno?) sie nie rozwalaly w
smazeniu

dzieki

iza tracaca powoli wiadomosci o gramatyce jezyka polskiego i dzieci, ktore co
prawda spia ale jutro znowu beda glodne...

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-07 00:11:36

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kilka dni temu zrobilam takie:

na 3 szt.:

2 jajka gotowane
1 jajko surowe
1 cebula
bulka tarta (nie mialam, wiec wrzucilam do piekarnika kilka kromek swiezej,
oczywiscie zapomnialam, wiec gdy poszlam po nie, to byly troche bardzo
brazowe - jeszcze nie spalone, ale juz prawie - i to bylo to :o) )
sol, pieprz, przyprawy (pietruszka, ukochany lubczyk, troche majeranku)

Jajka gotowane posiekalam, drobniutko tez dalam cebulke, wsypalam przyprawy
i dobrze rozgniotlam widelcem - dluzsza chwile rozcieralam. Potem dodalam
surowe jajko i cudownie pachnaca troche bardzo brazowa bulke juz tarta ;o).
Calosc wymieszalam. To jest nie lada wyzwanie, bo pachnie super (smakuje
tez) i caly czas kreci sie w glowie mysl, a po co te kotlety, pasta tez jest
mniamm... , ale bylam twarda (tu jestem z siebie dumna :o) ) i skonczylam
mieszac. Przed smazeniem chyba sie je "papra" w bulce tartej, ale moja sie
skonczyla, wiec bylo bez bulki i tez sie udalo :o). Caly czas sie
zastanawialam, czy sie nie rozpadna. Smazylam na srednio rozgrzanym oleju,
tzn najpierw bardzo, potem zmniejszylam ogien, troche z jednej strony do
rumianosci i potem z drugiej. I nic sie nie rozpadlo, a tak sie balam :o).
Mniammm... byly dobre, tylko moze troche zbyt suche, wiec polecam jakis
sosik.

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 00:15:43

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: "adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bozenko !!!
Spac kochana wedruj :))))))). O tej porze jeszcze przepisy klepiesz. Ja juz
tylko czytam, ale Tobie oprzec sie nie moglam :))))))))).

Milych snow :)))
Adiola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 00:24:10

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Bozenko !!!
> Spac kochana wedruj :))))))). O tej porze jeszcze przepisy klepiesz. Ja
juz
> tylko czytam, ale Tobie oprzec sie nie moglam :))))))))).
>
> Milych snow :)))
> Adiola

Dzikei Kochana :o))) Ci tez zycze duuuuzo kolorowych i bajecznych snow
:o))))

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 00:28:23

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: "adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Dzikei Kochana :o))) Ci tez zycze duuuuzo kolorowych i bajecznych snow
> :o))))
>
> Bozenka z Wilna :o)

Dziekuuuuuuje, do jutra :))))))))))

Adiola :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 07:45:07

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s9u7u$req$...@s...icm.edu.pl...
> Kilka dni temu zrobilam takie:
>
> na 3 szt.:
>
> 2 jajka gotowane
> 1 jajko surowe
> 1 cebula
> bulka tarta (nie mialam, wiec wrzucilam do piekarnika kilka kromek
swiezej,
> oczywiscie zapomnialam, wiec gdy poszlam po nie, to byly troche bardzo
> brazowe - jeszcze nie spalone, ale juz prawie - i to bylo to :o) )
> sol, pieprz, przyprawy (pietruszka, ukochany lubczyk, troche majeranku)
>
warto dodac trochę żółtego starego sera, zaostrza smak. Dobre z sałatką z
kapusty pekińskiej i innych warzyw w sosie majonezowym.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 08:50:11

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9saosl$a8k$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9s9u7u$req$...@s...icm.edu.pl...
> > Kilka dni temu zrobilam takie:
> >
> > na 3 szt.:
> >
> > 2 jajka gotowane
> > 1 jajko surowe

mam zupełnie inne proporcje - na siedem jaj gotowanych jedno surowe.

> > 1 cebula

ja daję koperek szczypiorek i pietruszkę zieloną drobno pokrojoną zamiast
cebulki czasem - są wtedy takie "młode-wiosenne".

> > bulka tarta (nie mialam, wiec wrzucilam do piekarnika kilka kromek
> swiezej,

Bułki tartej do kotletów troszkę tak na konsystencję, żeby się nie lepiło od
świeżego jajka i trochę do obtaczania kotletów.

> > oczywiscie zapomnialam, wiec gdy poszlam po nie, to byly troche bardzo
> > brazowe - jeszcze nie spalone, ale juz prawie - i to bylo to :o) )
> > sol, pieprz, przyprawy (pietruszka, ukochany lubczyk, troche majeranku)

Jak się dodaje świeże zieleniny to przyprawiać więcej praktycznie nie
trzeba - troszkę soli i słodkiej czerwonej papryki i ciut białego pieprzu
(białego, bo czarny "brudzi")

> warto dodac trochę żółtego starego sera, zaostrza smak. Dobre z sałatką z
> kapusty pekińskiej i innych warzyw w sosie majonezowym.

Dzieciakom to raczej bez sera jeśli mają same jeść, albo ser starty do masy,
a nie kawałek zawinięty w ciasto jajeczne, bo taki duży ciągnący kawałek
sera nie będzie się im dawał oddzielić do wsadzenia do buzi... (to tak z
technicznego punktu widzenia obsługi dzieci w wieku 2 i 4 latka ;-) )
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

Ps. A ja postów Bożenki dalej nie widzę :-( i odpowiadam na cytaty...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 09:45:52

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:9sasmi$iqj$...@n...onet.pl...
>
> > warto dodac trochę żółtego starego sera, zaostrza smak. Dobre z sałatką
z
> > kapusty pekińskiej i innych warzyw w sosie majonezowym.
>
> Dzieciakom to raczej bez sera jeśli mają same jeść, albo ser starty do
masy,
> a nie kawałek zawinięty w ciasto jajeczne, bo taki duży ciągnący kawałek
> sera nie będzie się im dawał oddzielić do wsadzenia do buzi... (to tak z
> technicznego punktu widzenia obsługi dzieci w wieku 2 i 4 latka ;-) )
> --
hihih, teraz widzę co głupiego napisałam, cha cha, miało byc startego
sera!!! do masy oczywiście, ale mi wyszło, jakbym chciała dzieci potruć
starym serem.
Dzięki za czujność Joasiu :-))

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:01:01

Temat: co by/coby (razem czy osobno?)
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> [...] co by/coby (razem czy osobno?) [...]
Co by, co by, co by - i nie inaczej, "co" z reguły będzie występować
osobno, razem pisze się: cosekundowy [końcówka -owy zamiennie z -owo],
cominutowy, cogodzinny, codziennie, codzienny, cowieczorny, coczwartkowy,
cotygodniowy; comiesięczny; coroczny, cokolwiek, conocny, coranny, coraz,
coraz to.
I to by było na tyle (chyba), resztę pisz osobno.

> iza tracaca powoli wiadomosci o gramatyce jezyka polskiego i dzieci,
ktore co
> prawda spia ale jutro znowu beda glodne...
Z ortografią jak widać też nie najlepiej. :-)
pozdr. Jerzy
[po paru godz. patrzenia w monitor też popełniam błędy, niestety]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:20:27

Temat: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> > warto dodac trochę żółtego starego sera, zaostrza smak. Dobre z sałatką
>z
>> > kapusty pekińskiej i innych warzyw w sosie majonezowym.
>>
>> Dzieciakom to raczej bez sera jeśli mają same jeść, albo ser starty do
>masy,
>> a nie kawałek zawinięty w ciasto jajeczne, bo taki duży ciągnący kawałek
>> sera nie będzie się im dawał oddzielić do wsadzenia do buzi... (to tak z
>> technicznego punktu widzenia obsługi dzieci w wieku 2 i 4 latka ;-) )
>> --
>hihih, teraz widzę co głupiego napisałam, cha cha, miało byc startego
>sera!!! do masy oczywiście, ale mi wyszło, jakbym chciała dzieci potruć
>starym serem.
>Dzięki za czujność Joasiu :-))
>
>Wkn
>
to sie nazywa oszczedne gotowanie! A czy aby ten ser nie
wyciagniety z pulapki na myszy??hehehe
u nas taki ser je pies. z apetyetm. o skutki ubocznenie nalezy
pytac, bo w tracie ich trwania nie nalezy zapalac zapalek...

Krysia, ja tam serow nie dyskryminuje, tylko odcinam po kawalku
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nowe zjdecia w galerii
??BLOK??
ksiazka adresowa - rzucam haslo
Torcik Santiago
Co do ryżu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »