Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kotleciki z jajek gotowanych
Date: Wed, 7 Nov 2001 09:50:11 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 48
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <9sasmi$iqj$1@news.onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
<9s9u7u$req$1@sunsite.icm.edu.pl> <9saosl$a8k$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1005123090 19283 213.25.123.146 (7 Nov 2001 08:51:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Nov 2001 08:51:30 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79329
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9saosl$a8k$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9s9u7u$req$...@s...icm.edu.pl...
> > Kilka dni temu zrobilam takie:
> >
> > na 3 szt.:
> >
> > 2 jajka gotowane
> > 1 jajko surowe
mam zupełnie inne proporcje - na siedem jaj gotowanych jedno surowe.
> > 1 cebula
ja daję koperek szczypiorek i pietruszkę zieloną drobno pokrojoną zamiast
cebulki czasem - są wtedy takie "młode-wiosenne".
> > bulka tarta (nie mialam, wiec wrzucilam do piekarnika kilka kromek
> swiezej,
Bułki tartej do kotletów troszkę tak na konsystencję, żeby się nie lepiło od
świeżego jajka i trochę do obtaczania kotletów.
> > oczywiscie zapomnialam, wiec gdy poszlam po nie, to byly troche bardzo
> > brazowe - jeszcze nie spalone, ale juz prawie - i to bylo to :o) )
> > sol, pieprz, przyprawy (pietruszka, ukochany lubczyk, troche majeranku)
Jak się dodaje świeże zieleniny to przyprawiać więcej praktycznie nie
trzeba - troszkę soli i słodkiej czerwonej papryki i ciut białego pieprzu
(białego, bo czarny "brudzi")
> warto dodac trochę żółtego starego sera, zaostrza smak. Dobre z sałatką z
> kapusty pekińskiej i innych warzyw w sosie majonezowym.
Dzieciakom to raczej bez sera jeśli mają same jeść, albo ser starty do masy,
a nie kawałek zawinięty w ciasto jajeczne, bo taki duży ciągnący kawałek
sera nie będzie się im dawał oddzielić do wsadzenia do buzi... (to tak z
technicznego punktu widzenia obsługi dzieci w wieku 2 i 4 latka ;-) )
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
Ps. A ja postów Bożenki dalej nie widzę :-( i odpowiadam na cytaty...
|