Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: s...@f...de
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchnia grecka - szukam skladnikow
Date: 28 Jan 2003 12:06:21 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 66
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <b10v7p$r0$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1043751981 2236 192.168.240.245 (28 Jan 2003 11:06:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Jan 2003 11:06:21 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.6.88.208, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144543
Ukryj nagłówki
Przez pomylke moje podziekowania wyladowaly na samej gorze strony. Dzieki za
pomoc p. Czarku, kazda wskazowka jest cenna.
Pozdrawiam
Renata Blauth
>Proponuje najprostsza metode czyli wywiad w istaniejacych juz kanjpach
> greckich. Rozmaiwalem kiedys z kucharzem z restauracji greckiej w Warszawie
> na Urysynowie i mowil mi, ze baranine sprowadza od jakiegos hodowcy z okolic
> Zielonej Gory. Nie do konca sie tez zgadzam, ze polskie produkty nie moga
> zastapic greckich. Wiem, ze nasi reastauratorzy uwazaja np, ze jogurt bakomy
> swietnie udaje balkanskie produkty (podobno nawet stamtad pochodza kultury
> bakterii. Jesli chodzi o wina to nie wiem jak w zachodniopomorskim ale
> warszawskie domy winarskie sprowadzaja pojemniki gastro rowniez z winami
> greckimi.
> A poza wszystkim poczekajacie jeszcze rok z okladem a wszystko bedziecie
> mogli taniej sprowadzic z nieodleglego od was przeciez Berlina. W chwili
> obecnej najbardziej moge polecic wizyte w greckiej restauracji we Wroclawiu
> "Akropolis" przy placu Solnym. Tam naprawde smak jest grecki i moze oni wam
> cos poradza
> Czarek
>
> Użytkownik <s...@f...de> napisał w wiadomości
> news:1cdc.000002c9.3e33d55d@newsgate.onet.pl...
> > Szanowni Grupowicze!
> > Licze na to, ze wsrod Was sa profis, czyli moze inaczej mowiac
> restauratorzy,
> > ktorzy pomoga w ponizszej kwestii. Ale, oczywiscie ciesze sie, jezeli
> kazdy,
> > kto ma wiedze na ten temat podpowie mi jakas wskazowke.
> > Poszukuje, z miernym jak dotad skutkiem, oryginalnych skladnikow do kuchni
> > greckiej w ilosciach hurtowych.
> > Zamierzamy wspolnie z mezem otworzyc na wybrzezu (woj.zach.-pom)
> restauracje
> > grecka. Nasze dotychczasowe proby podrobienia oryginalnych dan greckich na
> > bazie polskich odpowiednikow wychodzily z roznym, nierzadko zaskakujacym,
> > skutkiem. Podstawowa bolaczka to brak baraniny. Najczesciej, jesli w ogole
> jest
> > na rynku, to oferuje sie nam udziec i to wylacznie mrozony. Polski ser
> Feta
> > bardzo odbiega od oryginalu. Polski jogurt nie nadaje sie na dobre zaziki
> > (oryginal ma min 10% tluszczu). Nie znalezlismy dostawcow Ouzo, a wina
> greckie
> > oferowane sa tylko w butelkach - o pojemnikach gastro 10 l nie ma co
> marzyc.
> > W sumie z odleglosci korzystnie by bylo zaopatrywac sie po sasiedzku w
> > Niemczech, ale po przeliczeniu za i przeciw okazalo sie, ze nie warta
> skorka
> > wyprawki. Przeprawa przez granice, wszystkie formalnosci lacznie z
> kontrola
> > sanitarna itd., itp. bija cenowo w ten interes.
> > Wiem, ze w Polsce funkcjonuja restauracje greckie, czy ktos moze mi
> > podpowiedziec, jak?
> > Liczymy mimo wszystko, ze jest gdzies w kraju hurtownia, ktora
> specjalizuje sie
> > w zaopatrzeniu w artykuly na potrzeby kuchni greckiej.
> > Pozdrawiam i wielkie dzieki za kazda idee!
> > Renata Blauth
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|