| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-01-24 07:21:26
Temat: Re: Kuchnia żydowskaJagna napisał(a):
> Witam!
>
> Robimy ze znajomymi imprezkę w stylu zyowskim. mOja działka to to co dla
> ciała - jedzenie i picie. I tu moje putanie. Nigdy dotąd nie interesowała
> mnie kuchnia żydowska. Potrzebuję jakieś menu na imprezę popołudniowo
> wieczorną, żeby potrawy były takie typowo zydowskie...
Hmm. A ktoś się orientuje czy sałatka żydowska (jajka, cebula,
ziemniaki) jest potrawą żydowską?
Pozdrowienia
Lunac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-01-24 07:22:24
Temat: Re: Kuchnia żydowskaKyllyan napisał(a):
>
>>>
>>> Robimy ze znajomymi imprezkę w stylu zyowskim.
>>
>>
> bardzo żydowski w charakterze smak potrawom daje gęsi tłuszcz, na którym
> przygotowuje się te potrawy. Nie jest łatwo go dostać, ale gdzieniegdzie
> można. Jeśli juz go zdobędziesz to polecam żydowski "kawior" robiony z
> posiekanej, duszonej wątroby, jajek i cebuli doprawione solą, pieprzem i
> wymieszane z gęsim smalcem właśnie. Na stole nie powinno zabraknąć
> chały, a na pierwsze danie obowiązkowo rosół. Parę lat temu podawałem tu
> przepis, powinien gdzieś w sieci być. Jeśli przyjęcie będzie z sobotę to
> obowiązkowo czulent ;)
mozna podac zlota zupe czyli rosol albo np. taka:
albo taka np.
dwie lyzki oliwy z oliwek...
3 cebulki pokrojone w talarki...
pol szklanki suszonego bobu...(namoczonego)
pol szkalnki cieciorki...(namoczonej)
8-10 szklanek bulionu jagniecego albo wolowego...
pol szklanki ziaren pszenicy...
kilkanascie galazek kolendry...
4 zabki czosnku...
pol szklanki soczewicy...
2 cebule dymki...
pieprz i sol...
w garnku na srednim ogniu na oliwie cebule podskazyc...
na zloto...
dodac bob ciecierzyce bulion pszenice kolendre i czosnek...
zmniejszyc gaz i i gotowac okolo 2,5 godziny jak straczkowe zmiekna...
wyjac kolendre...
doprawic sola i pieprzem...
podawac...
najlepsza podana natychmiast...
przepis pochodzi z ksiazki "potrawy z ziemi swietej"...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-01-24 09:28:13
Temat: Re: Kuchnia żydowskaKyllyan <m...@o...pl> napisał(a):
>> cha=B3y, a na pierwsze danie obowi=B1zkowo ros=F3=B3. Par=EA lat temu pod=
> awa=B3em tu=20
> przepis, powinien gdzie=B6 w sieci by=E6. Je=B6li przyj=EAcie b=EAdzie z =
> sobot=EA to=20
> obowi=B1zkowo czulent ;)
>
rzepisy n chhałkę i czzulent czekają (nie wiem którą wersje czulentu (czy
wołowina czy jagnięcian) wybrać - moze masz jakąś ulubionną??) A jeśli chodzi
o zupę to chciałam zrobiś rosół z kreplach tylko myślłam ze rosół to takie
standardowy. Przepisu w siecia na zydowski rosół nie znalazłam.. więc jak
mozess go jeszcze raz podac bedę wdzięczna.
AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-01-24 10:15:29
Temat: Re: Kuchnia żydowskaJagna napisał(a):
> Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
> Jeśli hcodzi o koszernośc potraw to nie musi być tak 100% w sensie nie bedę
> gościc ortodoksyjnych Żydów w domu. Impra to jest niespodzianka dla koleżanki
> która jest Zydówka tylko z papierów po mamie (podobnie jak jej mama
> odziedziczyły niechcący po przodkiniach). [...]
Ma się różnych krewnych :-) więc z tego co wiem to właśnie Żydem zawsze
było się po matce, a dopiero od niedawna jest się po ojcu.
http://refj.w.interia.pl/judaism01.htm
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |