Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchnia żydowska
Date: Tue, 24 Jan 2006 08:22:24 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <dr4kmp$s13$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dr2b04$mie$1@inews.gazeta.pl> <dr3h41$aop$1@inews.gazeta.pl>
<dr4i8k$s5e$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: coc164.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1138087449 28707 83.31.182.164 (24 Jan 2006 07:24:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Jan 2006 07:24:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.6 (Windows/20050716)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <dr4i8k$s5e$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258671
Ukryj nagłówki
Kyllyan napisał(a):
>
>>>
>>> Robimy ze znajomymi imprezkę w stylu zyowskim.
>>
>>
> bardzo żydowski w charakterze smak potrawom daje gęsi tłuszcz, na którym
> przygotowuje się te potrawy. Nie jest łatwo go dostać, ale gdzieniegdzie
> można. Jeśli juz go zdobędziesz to polecam żydowski "kawior" robiony z
> posiekanej, duszonej wątroby, jajek i cebuli doprawione solą, pieprzem i
> wymieszane z gęsim smalcem właśnie. Na stole nie powinno zabraknąć
> chały, a na pierwsze danie obowiązkowo rosół. Parę lat temu podawałem tu
> przepis, powinien gdzieś w sieci być. Jeśli przyjęcie będzie z sobotę to
> obowiązkowo czulent ;)
mozna podac zlota zupe czyli rosol albo np. taka:
albo taka np.
dwie lyzki oliwy z oliwek...
3 cebulki pokrojone w talarki...
pol szklanki suszonego bobu...(namoczonego)
pol szkalnki cieciorki...(namoczonej)
8-10 szklanek bulionu jagniecego albo wolowego...
pol szklanki ziaren pszenicy...
kilkanascie galazek kolendry...
4 zabki czosnku...
pol szklanki soczewicy...
2 cebule dymki...
pieprz i sol...
w garnku na srednim ogniu na oliwie cebule podskazyc...
na zloto...
dodac bob ciecierzyce bulion pszenice kolendre i czosnek...
zmniejszyc gaz i i gotowac okolo 2,5 godziny jak straczkowe zmiekna...
wyjac kolendre...
doprawic sola i pieprzem...
podawac...
najlepsza podana natychmiast...
przepis pochodzi z ksiazki "potrawy z ziemi swietej"...
Mars
|