| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-10 10:33:49
Temat: Ładny kawałek cielęcinyKupiłam ładny kawałak cielęciny z udźca, około 70 dag. Co proponujecie z
niego zrobić? Ja zwykle tnę cielęcinę na sznycle i duszę z cebulką. Raz
zrobiłam wersję z kurkami, ale nie zachwyciło mnie to. Może jakieś
propozycje?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-10 11:35:21
Temat: Re: Ładny kawałek cielęciny
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:f9hf00$pie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kupiłam ładny kawałak cielęciny z udźca, około 70 dag. Co proponujecie z
> niego zrobić? Ja zwykle tnę cielęcinę na sznycle i duszę z cebulką. Raz
> zrobiłam wersję z kurkami, ale nie zachwyciło mnie to. Może jakieś
> propozycje?
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Nic smażonego, wysuszającego - zrobiłbym kawałki jak na gulasz, z
marchewką i groszkiem lub z leczem.
Pieczenie i inne pieczone i smażone raczej ze starszych sztuk...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-10 17:24:44
Temat: Re: Ładny kawałek cielęciny
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:f9hf00$pie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kupiłam ładny kawałak cielęciny z udźca, około 70 dag. Co proponujecie z
> niego zrobić? Ja zwykle tnę cielęcinę na sznycle i duszę z cebulką. Raz
> zrobiłam wersję z kurkami, ale nie zachwyciło mnie to. Może jakieś
> propozycje?
>
Proponuje zrazy cielęce zawijane po polsku. Przepis jest tutaj
http://tiny.pl/5fc1. Jednocześnie dołączam się do pytania gdyż dysponuję ok
30 kg cielęciny (1/2 cielęcia). Co poza pieczoną cielęciną i gulaszem można
zrobić?
pozdrawiam
Anna Róg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-10 18:11:33
Temat: Re: Ładny kawałek cielęcinyAnnie wrote:
> http://tiny.pl/5fc1. Jednocześnie dołączam się do pytania gdyż dysponuję ok
> 30 kg cielęciny (1/2 cielęcia). Co poza pieczoną cielęciną i gulaszem można
> zrobić?
>
> pozdrawiam
> Anna Róg
>
>
Mozna zrobic cielecine po wlosku w stylu picatta, czyli pokrojona w
plastry, rozbita na cienko, umoczona w mace, usmazona na oliwie, podana
z sosem (redukcja) zawierajacym rosol, biale wino, sok cytrynowy i
przyprawy. Rowniez mozna dodac kapary. Podac z lazankami albo z makaronem.
Albo mozesz zrobic zrazy na slodko z rodzynkami. Plastry rozbitej
cieleciny posmarowac mieszanka soli, pieprzu i odrobiny musztardy.
posypac cienka warstwa rodzynek. zawinac jak zrazy. Umoczyc w mace,
obsmazyc na zloto na masle, podlac rosolem i dusic 20 minut. Doprawic
sos do smaku.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |