Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Leniwe
Date: Wed, 12 Mar 2003 15:56:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <b4nim2$nb2$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b4nfrg$kkb$1@korweta.task.gda.pl> <b4ngrn$97k$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1047481860 23906 80.55.49.254 (12 Mar 2003 15:11:00
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Mar 2003 15:11:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148876
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b4ngrn$97k$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> To sie swietnie sklada, bo wlasnie je zrobilam i wsuwam ze smakiem
> podsmazone na patelni. Za 15 minut wklepie przepis na ten rodzaj
leniwych -
> sa pulchne bo z piana z bialek.
>
jejku, zaraz pekne :)))
Wiec tak:
50 dag twarogu poltlustego (albo tlustego)
mniej wiecej tyle samo objetosciowo ugotowanych ziemniakow (trzy wielkie
ziemniaki powinny zalatwic sprawe:))
okolo 2,5 - 3 szklanek maki pszennej
2 duze jaja
sol
Ziemniaki ugotowac jak zwykle, ostudzic (koniecznie, bo leniwe z cieplych
ziemniakow beda sie kleic jak nie wiem co!)
Zmielic razem z twarogiem. Osolic (mozna dodac odrobine pieprzu), dodac
zoltka oraz ubita na sztywno piane z bialek, wymieszac. Sypac stopniowo make
i laczyc z masa. Po dodaniu 2 szklanek maki, powinno sie zaczac wszytko
ladnie trzymac kupy, ale moze sie jeszcze mocno kleic. Sypac make po trochu
tak dlugo, az ciasto bedzie wciaz mieciutkie, ale da sie formowac na
stolnicy podsypanej maka.
Wtedy podzielic ciasto na 4 czesci, z kazdej utoczyc, podsypujac maka dlugi
walek (srednica okolo 2,5 cm), splaszczyc je i pociac ukosnie kluski.
Ugotowac we wrzacej i osolonej wodzie. Powinny byc gotowe w kilka chwil od
wyplyniecia.
Mozna takie kluchy podawac z sosem grzybowym, miesnym, z maslem i cukrem,
ale ja najbardziej je lubie podsmazone.
Po odcedzeniu z garnka przekladam je na rozgrzana patelnie z domowym smalcem
ze skwarkami i podsmazam na zloto.
Po prostu pycha. Polecam :)
wkn
|