« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2012-04-29 07:52:41
Temat: Re: Leniwe, no nie wychodzą mi :/On 18 Kwi, 10:55, "Nixe" <n...@n...pl> wrote:
> Nie wiem, co robię źle, ale wychodzą beznadziejne.
> 150 dk mąki, pół kilo twarogu, 3 żółtka, 2 łyżki masła.
Moja śp babunia nigdy do leniwych nie dodawała mąki, lecz GRYSIK!
Spróbuj ten przepis zmodyfikować: zamiast mąki - grysik, nie dodawać
masła, a twaróg użyć taki prawdziwy, z zielonego rynku od wiejskiej
gosposi.
To co można w sklepach kupić pn."twaróg" jest jakąś maślanką/kefirem z
zagęszczaczem. Niezwykle trudno o prawdziwy, dobry ser.
Poza tym do leniwych nie dodaje się ani mąki kartoflanej, ani
kartofli, bo wtedy to bardziej przypomina już kopytka/paluszki.
Ilość żółtek to sprawa do bieżącej weryfikacji, w zależności od
konsystencji ciasta, czyli wilgotności sera.
Mąkę używa się tylko do podsypania.
Pozdr zmacznie
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |