« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-05-26 16:55:18
Temat: Re: Łosoś norweskiAgatek napisał(a):
> Na przyszłość - ło(so)sia najchętniej jadamy (i dzidzior tyż) upieczonego:
> natrzeć czosnkiem, owinąć w folię, posolić. Dodać w środka łyżkę masła.
> Piec aż będzie miękki. Są tacy, co na talerzu cytryną polewają, ja
> dodaję jeszcze surowego masełka. Pycha.
Tudziez polecam polaczyc maslo,czosnek i świeży koperek w maslo
czosnkowe :D bialy pieprz i dalej wg przepisu Agatek'i.
pzdr
robbi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-05-30 19:56:51
Temat: Re: Łosoś norweskiUżytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w
wiadomości news:e56hvb$gi3
$...@n...news.tpi.pl...
> yapann napisał(a):
>> czym różni się łosoś norweski, od nie-norweskiego?
>
> Tym czym kurczak fermowy od zagrodowego.
a 'norweski hodowlany' (taki sprzedają u mnie za winklem) od
'nie-norweskiego'?
> bywają i te odławiane przez rybaków/wedkarzy, ale to
a 'lepszy' barwnik, czy ołów (czy co tam pływa, nie wiem) z mórz?
--
ya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-05-31 08:41:23
Temat: Re: Łosoś norweskiyapann napisał(a):
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl>
>> yapann napisał(a):
>>> czym różni się łosoś norweski, od nie-norweskiego?
>> Tym czym kurczak fermowy od zagrodowego.
> a 'norweski hodowlany' (taki sprzedają u mnie za winklem) od
> 'nie-norweskiego'?
Jesteś pewien co u ciebie sprzedają?
"Salmon farming is very big in Norway, Sweden, Scotland, Canada, and
Chile and is the source for most salmon consumed in America and Europe."
http://en.wikipedia.org/wiki/Salmon
Możesz uściślić?
Łososiowate - Rodzina ryb kostnoszkieletowych (Teleostei), obejmująca
ok. 66. gatunków grupowanych w 11 rodzajów; wg nowszych systematyk
łososiowate (Salmonidae) stanowią jedyną rodzinę w obrębie rzędu
łososiokształtnych (Salmoniformes). Niektórzy badacze jako odrębne
rodziny traktują podrodzinę siejowatych (Coregoninae) i lipieniowatych
(Thymallinae). [...] Maksymalnie dorastają do 1,5 m. Łososiowate żyją w
rzekach i jeziorach półkuli północnej; część gatunków żyje w morzu, a na
okres rozrodu wędrują w górę rzek, czasem pokonując odległości kilku
tys. km. Odżywiają się bezkręgowcami dennymi, owadami, planktonem,
większe gatunki także rybami. Poławiane w dużych ilościach i hodowane w
stawach dla bardzo smacznego mięsa, z ikry większych gatunków wytwarza
się czerwony kawior. W Polsce występuje łosoś atlantycki (Salmo salar),
troć (Salmo trutta), pstrąg potokowy, który jest niewędrowną formą
troci, lipień (Thymallus thymallus), sielawa (Coregonus albula) i sieja
(Coregonus lavaretus).
ENiT 2002
>> bywają i te odławiane przez rybaków/wedkarzy, ale to
> a 'lepszy' barwnik, czy ołów (czy co tam pływa, nie wiem) z mórz?
Wybór należy do ciebie.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-06-07 21:39:53
Temat: Re: Łosoś norweski
"Anna Styś" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:e565c2$2q1$1@news.onet.pl...
> >
>
> Na tym jest napisane że jest bez barwników i konserwantów.
Na niektorych produktach dla maluszkow tez jest napisane,
ze bez konserwantow i innych swinstw,
a pod tym malym druczkiem, ze wedlug przepisow prawa :((
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-06-07 21:46:02
Temat: Re: Łosoś norweski
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:e56pru$3hk$1@proxy.provider.pl...
> Anna Styś napisał(a):
Co z tego w ogóle
> bedzie po usmażeniu?
>
> Pozdrawiam
> Ewa
C zemu mowisz zeby nie smazyc wedzonego?? :(
Kiedys Maklowicz pokazal taki przepis na tagliatelle z lososiem,
kaparami, szafranem i smietana, robie to dosc czesto i jest przepyszniaste.
I wlasnie podsmaza sie lososia.
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |