Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MASLO !!
Date: Sun, 11 Jul 2004 14:48:15 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <ccrjvf$nkv$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 4.155.66.181
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1089557295 24223 172.20.26.237 (11 Jul 2004 14:48:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jul 2004 14:48:15 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: 4.155.66.181
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207371
Ukryj nagłówki
Fabiola <f...@o...pl> napisał(a):
> Pieke juz chcleb domowym sposobem , tobie dzemiki :))) ale nie potrafie
> jeszcze prostym domowym sposobem zrobic maselko !! czy jest w stanie ktos
mi
> pomoc?... moze zna ktos prosty przepis?...slyszalam kiedys o takim
przepisie
>
> gdzie mozna go zrobic w domowym mikserze ale... zapomnialam juz jak to
> bylo
Pelnotlusa slodka smietanka (niepasteryzowana najlepiej) o temperaturze
pokojowej w mikserze.
Wlac smietanke do miksera, nastawic na "ubijanie" i wlaczyc na pare minut w
zaleznosci od wielkosci miksera i jakosci smietany. Mozna wylaczyc co 30-60
sekund na chwilke. Jak zaczna sie pojawiac grudki masla to nastawic na
wolniejsza szybkosc i kontynuowac az grudki beda wieksze a maslanka zmieni
troche kolor. Przelac przez sitko (maslanka jest b. dobra...), grudki masla
przeplukac woda po czym osuszyc je i wygniesc z nich nadmiar wody,
uformowac maslo w oselke albo po prostu wlozyc do miseczki albo malej
foremki. Schlodzic i jesc. Zadna filozofia, problem tylko ze znalezieniem
odpowiedniej smietanki.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
><5 out of 3 people don't understand statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|