Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: MM, IG posilku
Date: Wed, 17 Sep 2003 19:20:00 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 72
Sender: c...@p...onet.pl@ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <bka4o0$gvg$1@news.onet.pl>
References: <bk9kgc$gn9$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1063818816 17392 217.96.241.199 (17 Sep 2003 17:13:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2003 17:13:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:23090
Ukryj nagłówki
> Chcialem rozszerzyc kalkulator na stronie o obliczenia IG, stad moje
> pytania.
w jakim celu????
> 1. fasola /IG 40/ zjedzona z tluszczem np olej albo maslo, czy IG posilku
> sie obnizy?
nie .obnizyc znaczaco IG może błonnik lub inne weglowodany o nizszym IG
> <cytat>tłuszcze spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej i tym
> samym spowalniają trawienie skrobi<koniec cytatu>
w MM nie zaleca sie łaczenia weglowodanów o wysokim lub bardzo wysokim IG z
tłuszczami a jeśli juz to tylko weglowodany o bardzo niskim indeksie a tych
juz chyba nie trzeba obnizać :)
skad ten cytat???:)) juz tu kiedys starszy doradca żywienia optymalnego
zalecał 'mocne"łaczenie tłuszczy z weglami poprzez dobre pogryzienie
:)),dzieki temu frytki smazone na głebokim tłuszczu jeśli zostana dobrze
pogryzione moga byc odcgudzajace :) ubaw po pachy
> Z tabeli na stronie misiczki /obliczanie IG posilku/ wynika, ze wszystkie
> dodatki do posilku, bez weglowodanow, nie maja wplywu na IG ogolne
posilku.
> Procent /udzial weglowodanow z danego produktu w posilku jest obliczany do
> wagi weglowodanow w posilku, a nie do wagi calego posilku.
bo IG dotyczy tylko węglowodanów i inne skladniki posiłku nie maja nic do
tego
> Im wiecej czytam o IG tym bardziej wydaje mi sie, ze to dziwny twor.
widać masz juz przetarte szlaki metaboliczne i jestes uodporniony na pewien
rodzaj wiedzy ;-)
pożycz ksiązke od Krysi tam jest to w prosty sposób wytłumaczone:)
> <cytat>Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod
> krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające
> miejsce po spożyciu danego rodzaju pokarmu na czczo), odpowiadającą danemu
> produktowi węglowodanowemu<koniec cytatu>
na wykresie jest to bardziej zrozumiałe
> IG nie zalezy od ilosci spozytego produktu? zjadajac 10g fasoli o IG 40,
> krzywa glikemiczna zmieni sie tak samo jak zjem 200g fasoli?
poszukaj coś o ładunku glikemicznym
> Co nieco wyjasnia GL, poniewaz uwzglednia zawartosc W w 100g, ale z kolei
> druga dana wejsciowa jest IG.
> Gdyby obliczac GL posilku, to zakladajac:
> 100g fasoli - IG 40
> +100g np miesa
> to w200g posilku/produktu wynikowego/ byloby 7,6 W
> w 100g 3,8g W
> GL=(40/100)*3,8=1,52
GL?? czy chodzi ci o ładunek ??
wypadkowa posilku to jest skrót myslowy chodzi tylko o weglowodany i
mieszanie tu bialka i tłuszczu jest nie na miejscu
> Moze ktos mi przyblizyc obliczanie IG posilku?
IG węglowodanów a nie posiłku
skąd u optymalnych takie zainteresowanie po "kongresie" MM?????Marekf
zajmuje się IG ,Krysia kupiła książkę
koniec swiata!!!:)albo ewolucje diety optymalnej :)) a co na to miszcz
jan???
|