Data: 2003-08-10 20:40:15
Temat: Re: (MM) co obniża?
Od: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "grazynka" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bh67hn$l8k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Tłuszcz nie posiada indeksu glikemicznego, jednak znacząco wpływa na IG
> węglowodanów. Obecność tłuszczu (im więcej, tym bardziej) w potrawie,
> zmniejsza - spowalnia przenikanie cukru do krwi.
> Grazyna - starszy doradca żywienia optymalnego
Jak widać bardziej od optymalnego niż od MM.
Owszem, tłuszcz obniża IG, ale wtedy, kiedy jest mocno połączony z
węglowodanami (np. tak jest w nutelli czy w serze żółtym). Ale nijak ma się
ta teoria do ziemniaków podsmażanych na tłuszczu, czy też chleba
posmarowanego masłem.
Polecam lekturę książki "Nie musisz liczyć kalorii , wystarczy, że poznasz
indeks glikemiczny"
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
http://misiczka.com
http://indiansummer.blog.pl
|