Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: MM- makaron ryżowy i lasagne
Date: Sun, 12 Jan 2003 15:24:54 +0100
Organization: misica i spółka :))
Lines: 34
Sender: m...@p...onet.pl@dial356.wroclaw.dialog.net.pl
Message-ID: <a...@m...pl>
References: <a...@m...pl> <avk45l$21m2$1@news2.ipartners.pl>
<a...@m...pl> <avm481$6ot$1@news2.ipartners.pl>
<avmeh2$hbh$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dial356.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1042381810 24004 217.30.131.102 (12 Jan 2003 14:30:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jan 2003 14:30:10 GMT
User-Agent: Hamster/1.3.23.0
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.5
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:13816
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lara Kozłowska" <l...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:avmeh2$hbh$1@news.gazeta.pl...
> Musta <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> Moim zdaniem marakaron ryżowy ma IG=40 tylko wtedy, gdy do jego
wytworzenia
> użyto dziki ryż, nieoczyszczony. Ze spokojnym sumieniem zaś możesz
> sporządzasz posiłki z makaronu sojowego, który jest polecany przez
> Montignac'a, a jego przygotowanie również nie trwa więcej niż 3 minuty.
> Jeśli zaś chodzi o lasagne - proponuję obejść się smakiem, bo absolutnie
nie
> wolno!!! ;)
Nie zgodzę się z Tobą. Zobacz - spaghetti robi się z oczyszczonej mąki
pszennej (durum) - jednak proces pastyfikacji powoduje, że skrobia staje się
ciężkostrawna i to obniża IG spaghetti.
Co do lasagne, również się nie zgodzę - skoro spaghetti ma niskie IG, to
dlaczego lasagne z makaronu pastyfikowanego jest zabronione według Ciebie?
Przecież to ten sam produkt, tylko jeden ma kształt pasków, a drugi płaskich
"kartek" :-)
Mnie zastanawia inna rzecz, jeśli chodzi o lasagne. Czy ono w wersji al
dente będzie w ogóle jadalne ? :-)
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Dobrze widzi się tylko sercem.
Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
(A. Saint-Exupery)
http://www.misiczka.republika.pl
|