Data: 2003-01-12 14:24:54
Temat: Re: MM- makaron ryżowy i lasagne
Od: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lara Kozłowska" <l...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:avmeh2$hbh$1@news.gazeta.pl...
> Musta <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> Moim zdaniem marakaron ryżowy ma IG=40 tylko wtedy, gdy do jego
wytworzenia
> użyto dziki ryż, nieoczyszczony. Ze spokojnym sumieniem zaś możesz
> sporządzasz posiłki z makaronu sojowego, który jest polecany przez
> Montignac'a, a jego przygotowanie również nie trwa więcej niż 3 minuty.
> Jeśli zaś chodzi o lasagne - proponuję obejść się smakiem, bo absolutnie
nie
> wolno!!! ;)
Nie zgodzę się z Tobą. Zobacz - spaghetti robi się z oczyszczonej mąki
pszennej (durum) - jednak proces pastyfikacji powoduje, że skrobia staje się
ciężkostrawna i to obniża IG spaghetti.
Co do lasagne, również się nie zgodzę - skoro spaghetti ma niskie IG, to
dlaczego lasagne z makaronu pastyfikowanego jest zabronione według Ciebie?
Przecież to ten sam produkt, tylko jeden ma kształt pasków, a drugi płaskich
"kartek" :-)
Mnie zastanawia inna rzecz, jeśli chodzi o lasagne. Czy ono w wersji al
dente będzie w ogóle jadalne ? :-)
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Dobrze widzi się tylko sercem.
Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
(A. Saint-Exupery)
http://www.misiczka.republika.pl
|