Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: MOCZKA Re: MOCZKA

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: MOCZKA

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MOCZKA
Date: Wed, 26 Dec 2001 21:05:25 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 69
Message-ID: <a...@K...Brywczynski>
References: <a0d0fu$nab$1@rymunda.torun.pdi.net> <a...@K...Brywczynski>
NNTP-Posting-Host: 135-dzi-1.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: pingwin.acn.pl 1009397268 90182 62.121.64.135 (26 Dec 2001 20:07:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Dec 2001 20:07:48 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.3
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
User-Agent: Hamster/1.3.23.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89162
Ukryj nagłówki

Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:a0d70r.ug.1@Konrad.Brywczynski...
> Daj mi trochę czasu, a poszukam u Sztabowej.

Już mam. Pod spodem copy&paste:

Moczka, zwana też mocką albo i mouczką, była - obok
siemieniotki - jedną z najstarszych śląskich wigilijnych
potraw obrzędowych. Pierwotnie był to gęsty sos sporządzo-
ny na zasmażce z masła i mąki z dodatkiem różnych
składników jak: czosnek, gruszki, grzyby, piernik, pasternak
i wiele innych. Podawano mouczkę do klusek jęczmiennych
albo gałuszek (czyli klusek z surowych tartych ziemniaków
z dodatkiem mąki i gotowanego ziemniaka) kładzionych
łyżką (czyli chybanych) na wrzącą wodę.
Na stołach wigilijnych śląskich do dziś spotyka się kilka
odmian mouczki. W dawniejszych przepisach wymienia się
mouczkę śliwkową, powidłową, gruszkową, jagodową,
krzonową (pewnie chrzanową), grzibową ze zbieranych na
łąkach pieczarek, koprową, kwaśną z octu i piernikową.

Ta ostatnia musiała być chyba najulubieńszą ze wszyst-
kich, gdyż w wielu odmianach i prawie na całym Śląsku
dotrwała do naszych czasów. Dziś jednak przyrządza się ją
raczej w postaci słodkiej gęstej zupy niż zawiesistego sosu.
Potrawa ta rozpoczyna wigilijną kolację.MOCZKA
ŚLIWKOWA

Pół kilograma suszonych śliwek namoczyć po-
przedniego dnia w 2 litrach przegotowanej i ostu-
dzonej wody. Następnego dnia gotować w tej
samej wodzie na małym ogniu tak długo, żeby się
rozgotowały. Przetrzeć przez sito, żeby odeszły
pestki. Z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki zrobić
ciemną zasmażkę (masło musi zbrunatnieć). Zagę-
ścić zasmażką śliwkową moczkę. Utrzeć na tarce
kawałek czerstwego piernika (najczęściej zostawia
się kawałek piernika z poprzedniej Wigilii), dodać
do zupy. Jeśli za gęsta, dodać kompotu śliw-
kowego, doprawić cukrem, cynamonem i odrobi-
ną soli. Kto ma, może dodać rodzynek, taka
moczka będzie jeszcze lepsza.

MOCZKA
PIERNIKOWA

W litrze wody ugotować wywar z włoszczyzny
- pasternaku, marchwi, selera i pietruszki. Po
odcedzeniu jarzyn dodać do wywaru 5 dkg rodzy-
nków, 5 dkg obranych ze skórek migdałów i 5 dkg
pokrajanych w paski fig lub suszonych śliwek.
Osobno 20 dkg czerstwego piernika miodowego
(najlepszy jest taki, który pozostał z poprzedniej
Wigilii) utrzeć na tarce i zalać 2 butelkami słodo-
wego piwa, a gdy powstanie gęsta masa, połączyć
z jarzynowym wywarem. Na końcu dodać łyżkę
masła, odrobinę soli, cukru i sok z cytryny do
smaku. Moczkę zagotowuje się jeszcze raz i podaje
gorącą. Ma ona konsystencję budyniu i w wielu
domach przyrządzana jest na słodko. Wersję
słodką uzyskuje się ograniczając dodatkek soli
i doprawiając do smaku suto cukrem.


--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
b...@w...pdi.net If you're caught out in the rain
www.kjb.w.pl Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem