« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2014-12-23 22:06:25
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoDnia Tue, 23 Dec 2014 21:48:50 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .12.2014 o 21:31 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 23 Dec 2014 21:20:04 +0100, Trefniś napisał(a):
>
> (...)
>> Owszem, to prawda, jest to już (niemal) sos tatarski - w konsystencji i
>> smaku wg mnie lepszy od majonezu własnie dzięki dodatkom, które go od
>> nowa
>> tworzą. Sam majonez mnie zbytnio nie zachwyca, ot, wypełniacz
>> (konsystencji
>> i smaku) do sałatek i kanapek, nawet jeśli jest to mój hit życiowy i
>> rodzinny - majonez Kielecki :-)
>
> Ale najbardziej ortodoksyjna wersja sosu tatarskiego jest wykonywana na
> bazie majonezu z surowych żółtek :)
> Żółtka na twardo są kolejnym dodatkiem,
Otóż to - o tym przecież tutaj cały czas! :-)))
> a kiedy dodawane są kolejne
> ingrediencje - to już jest bukiet smaków i tu takie żółtko może smakować
> wyśmienicie.
No wreszcie ;-)
>
> Nawiasem - kielecki jest w Polsce wzorcem majonezu - a przynajmniej tak
> twierdzi producent (i inni szukający czegoś smacznego "bo polskie").
>
> Kiedyś rozmawialiśmy o indeksie glikemicznym. Majonez (wg doniesien tylko
> ten domowy) ma bardzo niski IG, a to oznacza pozytywne działanie np. przy
> diecie odchudzającej (dla niektórych to pewnie zaskakujące - prawie sam
> tłuszcz, a wspomaga ochudzanie?).
>
Pod warunkiem, że się je go bez węgli :-)
> (...)
>>> Nawet jajecznicę robię półpłynną - ze względu na znacznie wyższe walory
>>> smakowe półpłynnego żółtka.
>>>
>>
>> Oczywiście! - w jajecznicy i jajkach na mi ekko jak najbardziej, ale już
>> nie w jajku wielkanocnym :-PPP
>
> Jajko wielkanocne jest _tylko_ tradycją, dla mnie smakowo zawsze niezbyt
> pociągającą :)
Z dodatkami w postaci majonezu (he he) - jak najbardziej smaczne :-))
>
> (...)
>>> Uważaj - nie wystarczy Twoje "każdy ma swój gust" - możesz być
>>> zaatakowana
>>> jak głupi Trefniś, choć twierdził to samo.
>>> Który tylko na chwilę wychynął z getta XL-ki.
>>
>> Cóż, taki już NASZ los ;-)
>
> Niniejszym oficjalnie przyjęłaś mnie do swojego getta, dzięki!
> Tu przynajmniej nikt nikogo nie próbuje zakrzyczeć :)
:-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2014-12-23 22:06:50
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoDnia Tue, 23 Dec 2014 21:51:53 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .12.2014 o 21:15 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 23 Dec 2014 20:32:23 +0100, Trefniś napisał(a):
>>
>>> Majonez na takim żółtku jest już innym sosem (którego smak dominują
>>> kolejne dodane składniki).
>>> Ale co ja tam wiem...
>>
>> Czasem warto się czegoś nowego dowiedzieć, tzn czegoś, o czym się nie
>> wiedziało, a jest powszechnie znane - że majonez jest lepszy z gotowanym
>> żółtkiem dodanym PO ukręceniu z surowych :-)
>
> Ale tu naciskam na zastosowanie kolejnych składników, coby rzeczywiście
> wyszedł holenderski!
Chyba tatarski :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2014-12-23 22:10:10
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoW dniu .12.2014 o 22:06 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Tue, 23 Dec 2014 21:51:53 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> W dniu .12.2014 o 21:15 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Dnia Tue, 23 Dec 2014 20:32:23 +0100, Trefniś napisał(a):
>>>
>>>> Majonez na takim żółtku jest już innym sosem (którego smak dominują
>>>> kolejne dodane składniki).
>>>> Ale co ja tam wiem...
>>>
>>> Czasem warto się czegoś nowego dowiedzieć, tzn czegoś, o czym się nie
>>> wiedziało, a jest powszechnie znane - że majonez jest lepszy z
>>> gotowanym
>>> żółtkiem dodanym PO ukręceniu z surowych :-)
>>
>> Ale tu naciskam na zastosowanie kolejnych składników, coby rzeczywiście
>> wyszedł holenderski!
>
> Chyba tatarski :-)
Oczywiście!
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2014-12-23 22:19:22
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoW dniu wtorek, 23 grudnia 2014 21:20:16 UTC+1 użytkownik Trefniś napisał:
> Cytuję moje słowa, które wywołały atak:
> "Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
> Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
> smaczniejsze od tego na twardo!"
No właśnie...
A ja bym na twoim miejscu napisała" Każdy ma swoje gusta, ale _moim zdaniem_ surowe
żółtko jest smaczniejsze".
Jest różnica? Jest...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2014-12-23 22:29:15
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoTrefniś pisze:
>> Czasem warto się czegoś nowego dowiedzieć, tzn czegoś, o czym się
>> nie wiedziało, a jest powszechnie znane - że majonez jest lepszy
>> z gotowanym żółtkiem dodanym PO ukręceniu z surowych :-)
>
> Ale tu naciskam na zastosowanie kolejnych składników, coby
> rzeczywiście wyszedł holenderski!
Co sobie będziemy żałować, dlaczego mamy poprzestawać na samym żółtku?
Majonez z całym jajkiem, gotowanym na twardo, też jest dobry! A jeśli
dodać do tego groszek zielony, taki z puszki, to już mamy potrawę
klasyczną. Jakże prostą, a ile radości dającą, gdy człek głodny, a czasu
na nic innego nie ma.
Jarek
--
It was many many years ago | It said: I have no mother
They was very fine | I have no faher, too
It was early one morning | I have no sister
When the Jajco Holenderskie was born | So what I'm going to do
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2014-12-23 22:58:31
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoW dniu .12.2014 o 22:19 czeremcha <1...@g...com> pisze:
> W dniu wtorek, 23 grudnia 2014 21:20:16 UTC+1 użytkownik Trefniś napisał:
>
>> Cytuję moje słowa, które wywołały atak:
>> "Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
>> Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
>> smaczniejsze od tego na twardo!"
>
> No właśnie...
>
> A ja bym na twoim miejscu napisała" Każdy ma swoje gusta, ale _moim
> zdaniem_ surowe żółtko jest smaczniejsze".
>
> Jest różnica? Jest...
W sumie to już jest mieszanie majonezu z tego tematu, ale...
Ja ciągle widzę tu setki lat doświadczeń wielu kultur, gdzie żółtko
występuje w formie surowej, a jeśli jest podgrzewane (np. dla
zagęszczenia) - to zawsze z dbałością o odpowiednią temperaturę. Bo albo
się zwarzy, albo nabierze smaku jajecznicy.
Nawet jeśli, to moje powyższe jest mniejszym przewinieniem niż "nie umiesz
myśleć".
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2014-12-23 23:17:42
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoDnia Tue, 23 Dec 2014 22:58:31 +0100, Trefniś napisał(a):
> gdzie żółtko
> występuje w formie surowej, a jeśli jest podgrzewane (np. dla
> zagęszczenia) - to zawsze z dbałością o odpowiednią temperaturę. Bo albo
> się zwarzy, albo nabierze smaku jajecznicy.
A jaki jest właściwie smak jajecznicy? - wg mnie to dodatki o tym decydują,
np rodzaj tłuszczu, dodatki wzbogacające (cebulka, boczek, kiełbasa,
papryka, pomidory itp). Jesli zrobisz jajecznicę bez niczego i nawet bez
tłuszczu (na parze), to w sumie jej smak jest mdły/neutralny/żaden.
A omlety na słodko robisz? - przeciez to ścięte na twardo jaja plus cukier
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2014-12-24 00:03:25
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoW dniu .12.2014 o 23:17 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Tue, 23 Dec 2014 22:58:31 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> gdzie żółtko
>> występuje w formie surowej, a jeśli jest podgrzewane (np. dla
>> zagęszczenia) - to zawsze z dbałością o odpowiednią temperaturę. Bo albo
>> się zwarzy, albo nabierze smaku jajecznicy.
>
> A jaki jest właściwie smak jajecznicy? - wg mnie to dodatki o tym
> decydują,
> np rodzaj tłuszczu, dodatki wzbogacające (cebulka, boczek, kiełbasa,
> papryka, pomidory itp). Jesli zrobisz jajecznicę bez niczego i nawet bez
> tłuszczu (na parze), to w sumie jej smak jest mdły/neutralny/żaden.
> A omlety na słodko robisz? - przeciez to ścięte na twardo jaja plus
> cukier
> :-)
Jajecznica ma smak jajeczny :)
A na przykład tzw. "Ajerkoniak" (specjalnie trzymam się potocznej nazwy
domowego produktu)
możesz wyobrazić sobie "smakowo" z żółtka ściętego?
Stąd mój pomysł porównania smaku surowego żółtka na słodko ze ściętym
żółtkiem posłodzonym.
Trudno opisać przepaść!
Smak "gołego" naleśnika (czyli jaja, mąka, mleko, woda, sól) jest mało
atrakcyjny - nie muszę zaznaczać, że mówię o _swoim_ guście?
:)
Ten sam naleśnik z dodatkami - we Wrocławiu była kiedyś naleśnikarnia,
gdzie naleśniki występowały w wielu różnych formach. A naleśniki ze
szpinakiem z wrocławskiej wegańskiej Vegi w Rynku były kultowe
i wspominane w całej Polsce (jeśli ktoś już spróbował).
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2014-12-24 03:00:59
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoDnia Wed, 24 Dec 2014 00:03:25 +0100, Trefniś napisał(a):
> ajecznica ma smak jajeczny :)
>
> A na przykład tzw. "Ajerkoniak" (specjalnie trzymam się potocznej nazwy
> domowego produktu)
> możesz wyobrazić sobie "smakowo" z żółtka ściętego?
Ależ ono JEST ścięte - tyle że nie od ciepła, lecz od alkoholu:
http://zadane.pl/zadanie/130527
:-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2014-12-24 03:02:32
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardoDnia Wed, 24 Dec 2014 00:03:25 +0100, Trefniś napisał(a):
> Smak "gołego" naleśnika (czyli jaja, mąka, mleko, woda, sól) jest mało
> atrakcyjny - nie muszę zaznaczać, że mówię o _swoim_ guście?
> :)
A ja bardzo lubię takie "gołe" naleśniki, takoż i mój mąż, któremu bardzo
często takie smażę na jego życzenie, tyle że mąż lubi je na półsłodko - ja
na wytrawnie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |